Yükleniyor...

TAYFUN KARABAĞ -Kuzey ışıkları büyülüyor

01 Kasım 2021

Opera, bale, tiyatro… En son gittiğiniz, sizi en çok etkileyen sahne sanatları gösterisini hatırlayın. Bu gösterinin yüzlerce, binlerce misli büyüklüğünde, gece karanlığında ve tüm gökyüzünde gerçekleştiğini hayal edin. İşte kutup ışıklarını en sade haliyle bu şekilde tarif edebilirim.

Bu muhteşem doğa olayı Kuzey Yarım Küre için Eylül ortası başlayıp Nisan ortasına kadar aralıklı olarak devam ediyor. Bu zaman aralığı çerçevesinde Kuzey kutup ışıklarını görebilme şansının en yüksek olduğu zamanlar ise Ekim ve Mart ayları. Son on gün içinde, belirli bir günde ışıkların izlenme olasılığı tahmin edilebiliyor. Bundan dolayı seyahatinizde eliniz boş dönmemek için planlarınızı bu son on gün içerisinde yapmanız yararınıza olacaktır. Kutup ışıklarının şiddeti iki farklı metotla ölçülebiliyor, bunlardan en yaygını “Kp” indeksi. Bu indeks 1-9 arasında değişiyor ve kayda değer bir gösteri (Kp3 - Kp5) yılda ortalama 5-10 kez yaşanabiliyor.

 Kutup ışıklarını görebilmek için birkaç gün önce güneş patlamalarının yaşanması ve güneşten gelen bu jeomanyetik dalgaların dünya atmosferinde iyonize olması gerekiyor. Kutup civarında yeşil renge dönüşen bu ışıklar sadece yeryüzünde değil diğer bazı güneş sistemi gezegenlerinde de farklı renklerde görülebiliyor.

 Yengeç ve Oğlak Dönenceleri’nin (Lapland) yakınlarında gerçekleşen gösteriyi izleme şansını arttırmak için İsveç’in Abisko kenti yakınlarında bulunan ve üzerinde bulutlu havanın çok az olduğu göllerin etrafını tercih edebilirsiniz. Bunun dışında diğerlerine göre daha egozitk bir ülke olan “İzlanda”, üzerinde güneşin hiç doğmadığı veya batmadığı günlerin de yaşandığı ada olan “Svalbard” ve Norveç’in kuzey eyaleti “Tromso”’da da bu gösteriyi en güzel şekilde seyrebilirsiniz.

Gece karanlığında bu gösteriyi başarılı bir şekilde fotoğraflamak gece fotoğrafı deneyimi gerektirdiğinden önceden pratik yapmanızı tavsiye ederim. Aksi halde çoğunluğu bulanık olan fotoğrafları sevdiklerinize gösterebilmek yerine gördüklerinizi sürekli aklınızda tutmak zorunda kalabilirsiniz.

 Ayrıca tavsiye etmem gereken en önemli husus kış şartlarına ve soğuğa hazırlıklı olmanız. Çok iyi bir ayakkabı ve su geçirmeyen bir mont şart. Yetersiz ekipman kış şartlarında konforunuzu bozabilir.

Sosyal Medyada Paylaş
Ekli Görseller