Yükleniyor...

Yemek yapmayı seviyorum

15 Kasım 2018

Yaptığı birbirinden lezzetli yemekler ve misafirperverliğiyle bilinen ve sevilen bir isim Barış Koyuncugil… Hem Hatay hem de Gaziantep mutfağına hâkim olan Barış Hanım, “Ben Hataylıyım ancak 31 yıldır Gaziantep’te yaşıyorum. Gaziantep’in o kadar zengin ve yalnızca ülkemizde değil tüm dünyada sevilen, ilgi gören bir mutfağı var ki tek kelimeyle muhteşem diyebilirim” diyor.

En çok yaptığınız yemekler hangileri? Çevrenizde en çok hangi yemeğiniz seviliyor?

Ben yemek yapmayı, bu yemekleri aileme ve sevdiklerime sunmayı çok seviyorum. Kuruluk dolmayı çok sık yaparım, sağlıklı olduğu için sebze yemeklerini günlük yapmaya özen gösteririm. Yuvarlama da olmazsa olmazımız. Köfte ve biberli ekmeğim çok seviliyor. Mesela pirpirim aşım da çok sevilir, toplantılarımda da yaparım. Ekşili ufak köfteyi çok güzel yaparım. Ben bulguru özellikle de kısırı çok severim.

 

 

Sofranızın olmazsa olmazları nelerdir? Sofrada en çok neye dikkat edersiniz?

Soframda en çok temizlik ve düzene dikkat ederim. Yemekte de sunumdan ziyade yemeğin lezzetine önem veririm. Elbette yemeğin sunumu da çok önemli ama önceliğim lezzettir. Yemeği itinayla yaparım, lezzetli olmasına özen gösteririm.

 

 

Mutfak alışverişinizin vazgeçilmezleri nelerdir? Ne almadan dönmezsiniz?

Yeşillik ve bulgur mutfağımın olmazsa olmazları. Mutfağıma her daim köy tereyağı, köy tereyağı, köy yumurtası gibi doğal ve taze ürünler almaya gayret ederim. Katkı maddeli ürünleri almam. Eti de almak yerine kendimiz keserek tüketmeye özen gösteriyoruz. Salça, zeytinyağı gibi ürünler yine doğaldır, kendimiz yapıyoruz.

 

 

İlk yaptığınız/öğrendiğiniz yemek neydi? Bir anınız var mı?

Zeytinyağlı fasulye yapmıştım. Annem tarif edip gitmişti ben de 2 saate yakın bir sürede pişirmiştim. İlk yemeğim oydu. Çok lezzetli olmuştu, herkes çok beğenmişti. Yanına da pirinç pilavı pişirmiştim, hatta babam sadece annemin pilavını yerdi, “Kızım annen gibi yapamazsın diye hatrını kırmamak için yedim ama çok beğendim. Annenin pilavından bile güzel olmuş” demişti. Ki annemin yemekleri Antakya’da meşhurdur. El yatkınlığım vardı, öylece öğrendim. Yemek yapmaya çok meraklıyım, sevdiklerime yemek hazırlamak benim için keyif. Yemek programlarını takip ederim. Beğendiğim yemekleri muhakkak denerim, deftere geçirir sonra da yaparım. Beğenmezsem tekrar yapmam.

 

 

Gaziantep mutfağı hakkında neler söylemek istersiniz?

Ben Hataylıyım ancak 31 yıldır Gaziantep’te yaşıyorum. Gaziantep’in o kadar zengin ve yalnızca ülkemizde değil tüm dünyada sevilen, ilgi gören bir mutfağı var ki tek kelimeyle muhteşem diyebilirim.

Antakya ve Gaziantep mutfağını tarzları değişik, birbirine yakın değil ama çeşit ve damak zevki olarak aynı görüyorum. Malzeme, kalite, damak tadı olarak eş değer. Zaten eşim Gaziantepli olduğu için evimde ağırlıklı Gaziantep yemekleri pişiyor. Eşim ve çocuklarım Antakya yemeklerini ne kadar da sevseler ağırlıklı olarak Gaziantep yemekleri istiyorlar.

 

 

 

MENÜ

Biberli ekmek… Antakya mutfağının vazgeçilmezi. Misafirlerim severler, onlara çay saatine yaparım,

Öcce…sebze yemeği olduğu için sürekli yaparım.

Cevizli biber,

yoğurtlu mantar

humusu yine sürekli yaparım.

fava,

Şıhılmahşi (şıhın dolması)..herkes çok seviyor. Antep’te oturtma diyorlar birbirine benzerlik gösteriyor.

Sarma içi (kısır) da misafirlerime çok sık yaparım.

sakızlı muhallebi, bol şehriyeli pilav, cevizli kurabiye (Kerebiç hamuruyla)

Sosyal Medyada Paylaş