Yükleniyor...

Büyükanne eli değmiş gibi

15 Aralık 2019

Gastronomi şehri Gaziantep’te Antep mutfağından örnekler sunan mekânların sayısı oldukça az. Bu mekânlardan birisi de yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan tarihi Uzun Çarşı üzerindeki Yesemek Restoranı… 25 yılı aşkın süredir Gaziantep mutfağına hizmet eden Yesemek’in işletmecisi Necdet Olca, Antep mutfağına özgü yemekler sunan bir restoran açma fikrinin tamamen sosyal sorumluluk olduğu bilinciyle hareket ediyor ve bu mekânı hayata geçiriyor.

Mekân tarihi bir bölgede olunca, üstüne üstlük tarihi bir dokuya sahip olunca içindeki lezzetler de geleneksel olunca ‘Tam olmam gereken yerdeyim’ diyorsunuz. İçeri girmenizle birlikte soluduğunuz hava sizi annelerinizin, büyükannelerinizin mutfağına götürüyor. Yemekleri tatmak için sabırsızlanıyorsunuz.

Geleneksel şekilde hazırlanıyor

Burada, annelerimizin evlerinde yaptığı yemekler, ninelerimizin öğrettiği şekilde, damak zevkimize uygun olarak yapılıyor. Bu mekânda, lokanta aşçıları değil ev hanımları çalışıyor. Yani, yemeğin geçmişten gelen lezzeti, özü bozulmadan, müşterilerin beğenisine sunuluyor.

Yöresel lezzetler var

Burada baklava, kebap ve lahmacundan ziyade tamamen Antep mutfağına has yöresel lezzetler var. Peki, ne var, yöresel ve mevsimsel akla gelen ne varsa hepsi var. Alaca çorba, pirpirim aşı, şiveydiz, mıcırık aşı, yuvalama, dolma, kabaklama, doğrama, mercimekli köfte ve mevsimine göre değişen erik tavası, sarımsak kebabı gibi yemek türlerinin hepsi. Tatlı olarak sütlaç, mevsiminde ise ayva tatlısı var.

Kutu:

Necdet Usta, Gaziantep mutfağına sahip çıkılması konusunda oldukça hassas… Bunu mekanın girişindeki “Dünya bir ev olsaydı, mutfağı Gaziantep olurdu” levhasıyla çok daha iyi anlayabilmek mümkün.

Sosyal Medyada Paylaş