Yükleniyor...

Doğal besinleri tercih ediyorum

15 Ocak 2022

Cemiyet Plus ekranlarında yayınlanan ‘Cemiyet Mutfakta’ programımızın bu ay konuğu cemiyet hayatının sevilen ismi Aylin Teymur’du… NOLTE Mutfak’ta ağırladığımız Aylin Teymur, kendi yorumunu kattığı Alman pastasını keyifli bir sohbet eşliğinde bizim için yaptı. Güler yüzlü sohbeti, samimiyeti ve kendi yorumunu katarak yaptığı lezzetli tarif için çok teşekkür ediyoruz.

Mutfağa henüz küçük yaşlarda girdiğini, tarifleri annesini ve aile büyüklerini izleyerek deneyimlediğini anlatan Aylin Teymur, mutfağında doğal ürünler kullanmayı sevdiğini ve ailece sağlıklı beslenmeye dikkat ettiklerini belirtiyor.

 Mutfağa merakınız nasıl ve ne zaman başladı?

Eskiden kabuller, toplantılar olurdu, annem çok güzel yemekler, pastalar yapardı. Annemi mutfaktayken çok izlerdik. O zamanlar tabi hazır gıdalara, tariflere ulaşmak bugünkü gibi kolay da değildi. Her şey evlerde hazırlanırdı.

8-9 yaşlarındaydım annem ne zaman evden çıksa Hale bizden küçük olduğu için Aysun ablamla mutfağa girer hemen bir kek çırpardık. Tecrübe ede ede öğrendik. Her öğrenilen tarif, pasta defterine eklenirdi. Ailemizde de çok güzel pastalar, yemekler yapanlar vardı. Amcamın hanımı Güler yengem inanılmaz güzel, değişik pastalar yapardı. Küçükken onları canlı canlı izlemek çok büyük bir tecrübe edindirirdi bize. Deneye yanıla öğrenmek çok önemliydi. Bazen yaktık bazen tadı istediğimiz gibi lezzetli olmadı ama zamanla öğrendik.

Evde en çok hangi yemek yapılıyor?

Bir ara dolma çok yapılırdı. Galiba sonradan dolma yapmaktan sıkıldım ya da yapılıp yenilmediğini görünce seyrek yapmaya başladım. Haktan’ın bir lafı var, ‘Anne biraz kendini güncelle’ der banaJ. Bazen hep bildiklerinin etrafında dolandığını fark ediyor insan. Erkek çocuklar biraz daha et ağırlıklı yemekleri seviyorlar. Evde pişmeyen yemek yok ancak Batuhan yuvarlama sever. Haktan yağlı köfteye ve dolmaya bayılır. Omaç unutulan bir lezzet ama bizde 15 günde bir yapılır. Antep yemeklerinden ufak köfte yine bizim evin vazgeçilmez yemeklerindendir.

Mutfağın olmazsa olmazları nedir size göre?

Mikser, el blendırı, iyi bir fırın, iyi bir ocak mutfak mutfakta çok önemli. Ne kadar iyi bir eliniz olsa da ne kadar güzel bir yemek yaparsanız yapın iyi yemek ya da iyi pasta yapmak için iyi malzemelere ihtiyacınız var. İyi bir pilav tenceresi bile o pilavın mükemmel olması için önemli bir detay. Hiçbir şey birdenbire öğrenilmiyor.

Yeni bir tarif için ilk nereye başvurursunuz?

İnstagramda da güzel tarifler bulabiliyorsunuz ancak youtube’da tarifleri ayrıntılarıyla izlemek daha cazip geliyor. Haktan youtube’dan gördüğü tarifleri gönderir ve ‘anne bunu bize yapsana’ derJ.

Gaziantep dışında bir yöre mutfağı tercih etseniz bu hangi şehir/ülke mutfağı olurdu?

İtalyan mutfağı diyebilirim. Makarnasıyla, pizzasıyla, hamur işleriyle… Evet, Gaziantep’te de çok güzel makarnalar üretiliyor ancak İtalya’daki makarnaların lezzeti, pişme şeklini falan seviyorum.

Gaziantep yemekleri dışında hangi yörenin yemeklerini yapıyorsunuz?

Gaziantep yemekleri dışına çok çıkmıyoruz ancak çocukların isteği üzerine ara ara döküm tavalarda et pişirsek de ben yine de bir kazan yemeği, çorba, zeytinyağlı yapmayı tercih ediyorum.

Sağlıklı beslenme adına nelere dikkat ediyorsunuz?

Hep doğal besinleri tercih etmeye gayret gösteriyorum. Evimize hiç ayçiçek yağı girdiğini bilmem. Sadeyağ, tereyağı, zeytinyağı kullanırız daima. Salçaları şu an evimizde yapmıyoruz ama ev yapımı alıyoruz. Bütün besinleri bu şekilde doğal olanından alıp kullanıyoruz mutfağımızda. Hele de şu dönemde sağlıklı beslenme çok daha fazla önemli hale geldi.

Alman Pastası

Malzeme listesi

Krema için

3 yemek kaşığı un

1 yemek kaşığı nişasta

4 yemek kaşığı şeker

Yarım kilo süt

Yarım paket krem şanti ve en son açmak için yarım çay bardağından az süt.

Kek için

2 yumurta

1 çay bardağı şeker

1 çay bardağı süt

1 çay bardağı zeytinyağı

3 çay bardağı un

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

Limon rendesi

Yapılışı

Krema için tüm malzemeleri tencereye alıp kaynayana kadar karıştırıyoruz ve ılınmaya bırakıyoruz. Ilındıktan sonra içerisine yarım paket krem şanti koyup tekrar çırpıyoruz. Açmak için yarım çay bardağından daha az süt koyup karıştırıyoruz

Daha sonra yumurtaları ve şekeri 10 dakika kadar çırpıp diğer tüm malzemeyi de içerisine ekleyip karıştırıyoruz. Alt fan 160 ya da 170 derece fırında 25 dakika kadar pişiriyoruz. Kek piştikten sonra soğumasını bekliyoruz ve keki ortadan ikiye bölüp arasına kremayı sürüyoruz. Kekin üzerine pudra şekeri serpiyoruz. Afiyet olsun.

Püf noktaları

  • Kremada tereyağ yerine yarım paket krem şanti kullanmak Alman pastasını hem daha lezzetli hem de hafif yapıyor.
  • Keki alt fan önceden ısıtılmış 160 derece fırında pişiriyoruz.
  • Keki arasına krema sürmek üzere ikiye böldüğümüzde üst kısmı alta getirirsek kek pişerken üstte olan çatlak yerler altta kalır ve kekin üst tarafı daha pürüzsüz olur.
Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT
Ekli Görseller