Yükleniyor...

Keşke ‘Empati ve merhamet’ yoksunluğu olmasa…

13 Eylül 2023

Ülkemizde Kapadokya, Pamukkale gibi yerlerin ‘Dünyanın 8 harikası’ olabilecek güzellikte olduğuna inandığını söyleyen Özge Özyazgan, “İnsanlığın üzerinde düşünüp düzeltmesi gereken, bu dünyadaki en büyük sorun nedir?” sorumuzu ‘Empati ve merhamet yoksunluğu’ olarak yanıtladı.

Şimdiye kadar aldığınız en iyi tavsiye nedir? Kimden? 

Sadece tek bir tavsiyeye en iyi diyemem. O kadar güzel tavsiyeleri vardır ki insanların… Yaşanmışlıktır, tecrübedir. Yani kendi yaşamımızda bizde de oluşan hayat dersleridir. Hayatımı ve kararlarımı güzel yönde şekillendirmeye olanak sağlayan, beni güçlü ve huzurlu hissettiren her tavsiye en iyidir benim için.  

100 yıl sonra açılacak bir zarfa neler yazmak isterdiniz? 

100 yıl sonra bir zarf açılacaksa okuyan kişilere hayattan keyif aldıracak bir yazı bırakmak isterdim. Bir yerde okumuştum, “Yarına bıraktığın bütün güzel şeyleri yarın koyduğun yerde bulamazsın. Bu yüzden; mutlu olduğun şeyleri erteleme, üzüldüğün şeyleri yanında gezdirme, zevk aldığın şeylerden vazgeçme. Aklından geçeni yap, kalbinden geçeni yaşa ve dilinden geçeni söyle…” 

Dünyanın 8. harikasını siz seçecek olsaydınız, bu ne olurdu? 

Ülkemizin değerlerinin daha fazla bilinmesi için bu listede daha fazla bulunmamız gerekiyor. Dünyanın 8. harikası olması gereken çok değerli yerler ve yapılara sahibiz. Aralarından seçim yapmak çok zor olur ancak Pamukkale, Kapadokya, Göbeklitepe, Nemrut Dağı gibi değerlerin listede olması gerektiğini düşünüyorum.  

Süper gücünüz olsa, ne olmasını isterdiniz? 

Tüm süper güçleri kullanmak istediğim zaman kullanmamı sağlayabilecek bir süper gücüm olmasını isterdim çünkü bazı şeyleri değiştirmeyi, iyileştirmeyi ve olmasını istediğin kıvama getirmeyi sadece tek bir güç ile gerçekleştirebilmenin mümkün olduğunu düşünmüyorum.  

Eğer sihirli bir küre merak ettiğiniz her şeyi cevaplıyor olsaydı, öğrenmek isteyeceğiniz tek şey ne olurdu? 

Kalan hayatımın özetini… 

‘Keşke şu dönemde yaşasaydım’ dediğiniz bir zaman dilimi var mı? Ya da böyle bir hakkınız olsa hangi dönemi seçerdiniz? 

Çok memnun olduğum bir dönemde yaşamıyoruz ancak yaşadığım zaman diliminden başka bir dönemde de yaşamak istemezdim.  

Şu anda hayatta olmayan hangi ünlü ya da büyük kişilikle karşılaşmak isterdiniz? Ona ne sorardınız? 

Tabii ki Mustafa Kemal Atatürk. Ancak soru sormaktan ziyade onu bu kadar yıl geçse de ne kadar fazla insanın hala çok sevdiğini, bize kazandırdıkları ile neler yaptığımızı ve yapmaya devam edeceğimizi anlatarak teşekkür ederdim.  

Geçmiş ya da gelecekte herhangi bir olaya şahitlik edebilecek olsanız, hangi olayı seçerdiniz? 

Geçmiş, yaşanmış ve bitmiş. Geçmişi istediğimiz zaman izleyerek, okuyarak ve dinleyerek öğrenmek ise çok kolay. Asıl merak ettiğim gelecekte nasıl bir dünya olacağı. Düşünüldüğü gibi başka bir gezegende yaşam olacak mı, teknoloji ne kadar ilerleyecek, tüm bu ilerlemelerin son evresi ne olacak ve insanlık bu anlara tanık olacak mı? Eğer tanık olacaksam bu anlara tanıklık etmek isterdim. 

Sonsuza kadar yaşlanmayacak olsanız, hangi yaşta kalmayı tercih ederdiniz? Neden?     

İnsanlar yaş aldıkça tecrübeleniyor, değişiyor ve gelişiyor. Bunları yaşayarak büyümek paha biçilemez. Her yaşın ayrı bir güzelliği vardır derler ya işte bu yüzden belirli bir yaşta kalmayı tercih etmezdim. 

İnsanlığın üzerinde düşünüp düzeltmesi gereken bu dünyadaki en büyük sorun nedir? 

İnsanların empati ve merhamet yoksunluğu düzeltildiğinde tüm sorunlar da düzelir diye düşünüyorum. Bu dünya hepimizin… İnsanlar tüm varlıklar için empati yeteneğine sahip olsalar ve gerçekten merhametli davranarak bu yeteneklerini ciddi anlamda kullansalar dünya çok daha güzel bir yer olabilirdi.

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT