Yükleniyor...

Kitaplar gelişimin bir parçası

15 Temmuz 2019

Bu ay ‘Kitap’ konulu bölümümüze konuk olan Özge Özyazgan iyi bir kitap okuyucusu… Tarzını en beğendiği yazarların John Katzenbach ve Jean-Christophe Grangé olduğunu söyleyen Özyazgan, aynı zamanda George Orwell’ın da sıkı bir takipçisi…

Önyargılı olmadığını, tanımadığı yazarların kitaplarını okuyabileceğini de belirten Özyazgan, kendisi için kitabının içeriğinin önemli olduğunu söylüyor. “Kitap okurken düşünmeli, sorgulamalı, öğrenmeli ve sona geldiğinde ise kendine iyi ya da kötü bir şeyler katmış olmalısın” diyen Özyazgan, kitaplardan beklentisinin ‘içindeki değişimin farkına varmak’ olduğunu söylüyor…

 

Genellikle hangi tarz kitaplar okursunuz?

Kitap okumaya klasikler ile başlayıp polisiye romanları ile devam ettim… Şimdi ise kişisel gelişim kitapları ilgimi çekmeye başladı, uzun bir süre bu tarz kitapların hayatımda olacağını düşünüyorum.

Şu an hangi kitabı okuyorsunuz?

Ben birkaç kitabı aynı anda okuyanlardanım. Şu anda Guy Finley’in ‘Vazgeçebilmek’ ve Alein Kentıgerna’nın ‘Halüsinasyon’ kitabını bitirmek üzereyim, aynı zamanda George Orwell’in 1984 kitabına devam ediyorum.

Tarzını en beğendiğiniz yazar hangisi?

John Katzenbach ve Jean-Christophe Grangé tarzını en çok beğendiğim yazarlar. Bir de George Orwell var, tarzı ilk başta çok ağır gelebilir ancak yazarın tarzını çözdüğünüz zaman rahatlıkla etkisi altına alıyor sizi.

Sizi en çok etkileyen 3 kitap?

* Sabahattin Ali’nin ‘Kürk Mantolu Madonna’sı,

* John Katzenbach’ın ‘Profesör’ü ve

* Khaled Hosseini’nin ‘Uçurtma Avcısı’...

Tarzınıza zıt bir kitap, popüler olsa ve çevrenizce tavsiye edilse okur musunuz?

Evet, kesinlikle okuyorum. Bence yeniliklere kapalı olmamamız gerekiyor, denemeden bilemeyiz, belki de önerilen o kitap bize yeni bir tarz katacaktır.

Kitabı nerede okumayı seviyorsunuz?

Kitap okumak için spesifik bir yer seçmem. Çok gürültülü bir ortamda da kitap okuyabilirim çok sessiz bir ortamda da. O sırada okuduğum kitabın ruh haline göre değişiyor diyelim.

Kitap keyfinize ne eşlik eder?

Kesinlikle kahve…

Elektronik kitaplar hakkında düşünceniz nedir?

Z ve Y kuşağı ile birlikte gelişen teknoloji ortada, artık her şeye elektronik ortamdan ulaşabiliyoruz. Kitap okuma alışkanlığının küçük yaşlarda kazanıldığını baz alacak olursak kitapların bu çağa ayak uydurarak boyut değiştirmesi gerekiyor, elektronik kitapların da bunu fazlasıyla gerçekleştirdiğini düşünüyorum.

Bir kitabı almanız için yazarı haricinde(konusu, yapılan eleştiriler, kapağı vs) neler etkileyebilir sizi? Yazarını hiç tanımasanız bile alır mısınız?

Bir kitabı alırken yazarını tanıyıp tanımadığıma, kapağına ya da eleştirilere odaklanmam. Yazarını tanımadığım birçok kitap okudum ve beğendim. Böylece hiç tanımadığım yazarlar ile tanışmış oldum. Kapağı çok güzel olup içeriği boş olan birçok kitap ile karşılaştım. Eleştirileri ise önyargı olarak görüyorum, benim için önemli olan içeriktir.

Bir kitaptan beklentiniz nedir?

Kişilerin kendisini geliştirmesi gerektiğine ve bu gelişimin büyük bir kısmının da kitaplarla olacağına inanıyorum. Kitap okurken düşünmeli, sorgulamalı, öğrenmeli ve sona geldiğinde ise kendine iyi ya da kötü bir şeyler katmış olmalısın. Benim de kitaplardan beklentim kitabı bitirip kapağını kapattığımda içimdeki o değişimin farkına varmaktır.

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT