Yükleniyor...

Yolunuz Millet Han’a düşerse…

15 Aralık 2019

Yuvalamahan, sadece ve sadece Gaziantep’in yöresel lezzetlerini sunan bir mekân. Bu mekânı Gaziantep’e kazandıran isim ise Saniye Özkarslıgil. Yolunuz, tarihi kültür yolu üzerinde, kaleye çok yakın bir mesafede olan Millet Han’a düşerse mutlaka uğrayın derim… Yuvalamahan’ı yalnızca Gaziantep’te yaşayanların değil, Gaziantep’e gezmeye gelenlerin de uğramadan, lezzetlerini tatmadan dönmediklerini ara not olarak belirtmekte fayda var…

Eğitim Enstitüsü mezunu olan Saniye Hanım, çocuklarını büyüttükten sonra ‘en büyük destekçim’ dediği eşi Ahmet Ejder Özkarslıgil ile birlikte Yuvalamahan’ı açmaya karar verir. Ancak bu kararlarında kızları Eda Hanımın katkısı da oldukça büyük olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Eda Hanım, bir gün Millet Hanını gezerken hanın sahibi Mustafa Geylani ile karşılaşıyor. Sohbet ederlerken Mustafa Geylani’nin ‘Annen güzel yemekler yapıyor, ona söyle kendisine bir yer verelim buradan, bu lezzetlerden kimse mahrum kalmasın’ demesiyle birlikte doğuyor Yuvalamahan’ın açılma fikri. 

Lezzetleri dillere destan

Saniye Hanımın, çevresinin de sürekli olarak yemeklerini beğenmesi ve böyle bir girişimde bulunması yönündeki teşvikleri ile sıcak bakıyor bu teklife… Ve 36 yıldır evinde yaptığı yemekleri lezzet tutkunları için yapmaya karar veriyor. Kendisi çok mütevazı davransa da Saniye Hanımın elinin lezzeti dillere destan. Yuvalamahan, kısa sürede gerek şehir içi gerekse de şehir dışındaki lezzet tutkunlarının yoğun ilgisini görüyor. Gaziantep’te çevrilen filmlerin setlerine de zaman zaman ev sahipliği yapıyor. Mekân tamamen geleneksel el işleri, nakışlarla dolu... Ortamın huzuruna, dinginliğine Saniye Hanımın yakın ilgisi ve güler yüzü de eklenince kendinizi adeta evinizde hissediyorsunuz. 

Her ürün doğal ve kaliteli

Mekânda yapılan tüm yemekler yöresel, kullanılan ürünler de aynı şekilde en doğalından en tazesinden. Saniye Hanım kaliteden ödün vermiyor, “Evimde ne kullanıyorsam burada da aynı ürünü kullanıyorum” diyor… Salçayı kendi yaptırıyor, zeytinyağını güvendiği yerden alıyor, diğer ürünler de aynı titizlikle çiftçiden temin ediyor. Kuruluklarını bitki üzerine Kanada’da 15 yıl eğitim aldıktan sonra şu an Oğuzeli’nde satış yapan birisinden temin ediyor.

Gaziantep mutfağının eşsiz lezzetleri yuvalama, içli köfte, ekşili ufak köfte, kuruluk

Sosyal Medyada Paylaş
Ekli Görseller