Yükleniyor...

Anne adayıyla güven köprüsü kurulmalı

17 Ocak 2025

Mesleğinde 15 yılı geride bıraktığını ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ömer Dai, “Kliniğimde kalabalık ve tecrübeli bir ekiple, teknolojiden mümkün olduğunca faydalanarak; iletişim, yakın ilgi, yeterli süre ve hijyenik koşullara özen göstererek çalışıyorum” dedi.

Hekim olarak teknolojiyi ve güncel gelişmeleri yakından takip ettiğini belirten Op. Dr. Dai, “Geliştirdiğimiz hasta takip yazılımı ve cep uygulaması ile hasta ve gebelerin doğru bilgiye ulaşmalarını, doğru tedavi almalarını ve tedavi sonrası takibin eksiksiz yapılmasını hedefliyoruz. 2025 de yapay zekayı da işin içine katmayı hedeflemekteyiz” ifadelerini kullandı. 

 

Gebe ile hekimin iyi bir iletişim içinde olmalarının önemine dikkat çeken Op. Dr. Dai, “Kadın psikolojisine dokunmadan, gerekli özen ve hassasiyeti göstermeden yazdığım reçetelerin ve verdiğim tavsiyelerin fayda sağlamadığını birçok kez tecrübe ettim. Hâlâ her gün kliniğime gelen kadınlardan yeni şeyler öğreniyorum” dedi. 

 

Kliniklerinde hizmet veren gebe okulu ile anne adaylarını yalnızca tıbbi olarak değil, psikolojik olarak da doğuma hazırladıklarını söyleyen Op. Dr. Dai; doğum, doğum sonrası bebek bakımı ve emzirme konularında annelere ve anne adaylarına destek olduklarını ifade etti. 

 

Kadın ve hastalıkları konusunda ne söyleyeceksiniz? 

Kadınlar ve erkekler arasındaki farklılıklar birçok araştırmaya konu olmuştur. Kadınların olaylara bakış açıları, beklentileri ve tepkileri erkeklerden oldukça farklıdır. Kadın doğum uzmanlığı, kadınların doğal yaşantılarından farklı olan gebelik süreci ve jinekolojik hastalıkların tedavisinde bu farklılıklar göz ardı edilmeden yapılmalıdır. Özetle bir kadının tedavisi bir erkeği tedavi etmekten çok daha kompleks bir durumdur. 

 

Gebelikte kadın psikolojisinin oldukça önemli olduğunu biliyoruz. Gebelik sürecindeki aşırı kaygı normal mi? 

Kadın doğum pratiğinin önemli kısmını gebe takibi oluşturur. Gebelik süreci, hormonal değişimlerin yanı sıra anneliğin getirdiği korumacı yaklaşım nedeniyle genellikle kaygılı geçer. Son zamanlarda internetin yaygınlaşması ve kaynağı belirsiz birçok bilginin paylaşılması, bu kaygıyı ciddi şekilde artırmaktadır. Özellikle çevredeki kişilerin gebelikle ilgili bilinçsiz yorumları, bu süreci daha da zorlaştırmaktadır. 

 

Oysa gebelik, insanlık tarihi kadar eski bir durumdur. Örneğin, bir tutam maydanoz yemenin düşüğe neden olacağı bilgisi doğru olsaydı, bu yalnızca birkaç kişinin bildiği gizli bir bilgi değil, herkesin bildiği bir gerçek olurdu. Kendi kliniğimde takip ettiğim gebelerle geçirdiğim zamanın önemli bir kısmı psikolojik danışmanlık, telkin ve sakinleştirme ile geçmektedir. Ancak bu telkinlerin etkili olması için gebe ile iyi bir iletişim içinde olmak gerekmektedir. Anne adayıyla bir bağ kurulmadan, güven köprüleri inşa edilmeden psikolojik destek sağlamak mümkün değildir. 

 

Peki, kadınların sağlık sorunlarına yaklaşımı nasıl? 

Kadınlar, sağlık sorunlarına genellikle daha detaycı bir yaklaşımla bakarlar. Şikayetlerini araştırır, bu durumun ne gibi problemlere yol açabileceğini ve hayatlarını nasıl etkileyeceğini düşünürler. Geçmiş, bugün ve geleceği bir arada değerlendirirler. Doktora başvurmadan önce internetten araştırma yaparak kendilerine tanı koymaya çalışırlar. 

 

Bununla beraber aldıkları tanı ve tedavi bir mantık zemininde olmalıdır. Bu nedenle, başvurdukları doktorlardan da aynı derecede detaycı ve mükemmeliyetçi bir tutum beklerler. Gebelikte olduğu gibi, güçlü bir bağ kurulmadan konulan tanı ve tedavi doğru olsa bile istenilen sonuç alınamayabilir. Bu güven köprüsünün temel taşları; hastaya yeterli zaman ayırmak, dikkatlice dinlemek ve detayları kaçırmamaktır. 

 

Mesleğinizdeki tecrübeye dayanarak ne söylemek istersiniz? 

Mesleğimde 15. yılımı tamamlarken, kadın psikolojisine dokunmadan, gerekli özen ve hassasiyeti göstermeden yazdığım reçetelerin ve verdiğim tavsiyelerin fayda sağlamadığını birçok kez tecrübe ettim. Hâlâ her gün kliniğime gelen kadınlardan yeni şeyler öğreniyorum. 

 

Kliniğimde kalabalık ve tecrübeli bir ekiple, teknolojiden mümkün olduğunca faydalanarak; iletişim, yakın ilgi, yeterli süre ve hijyenik koşullara özen göstererek çalışıyorum. 

 

Hastalarınızla iletişim ve ulaşılabilirlik de oldukça önemli. Bu konudaki hassasiyetinizden bahseder misiniz? 

İletişim çağında yaşamanın en büyük avantajlarından biri, her zaman ve her koşulda ulaşılabilir olmaktır. Kadınlar, doktorlarından özellikle de özel doktorlarından her zaman ulaşılabilir olmalarını beklemektedir. Bu nedenle günümün büyük bir kısmı telefon görüşmeleriyle geçiyor. Yetişemediğim noktaları düşünerek kliniğimizde bir santral ekibi kurduk. Bu ekip, iletişim sorunlarını en aza indirmek için özenle çalışıyor. Hem whatsapp üzerinden hem de telefonla mümkün olduğunca ulaşılabilir olmayı hedefliyoruz. 

 

Teknoloji ve hasta takibi de sağlık sektörünün olmazsa olmazlarından. Siz bunun neresindesiniz? 

Kliniğimiz açıldığından beri en fazla kafa yorduğumuz konulardan biri teknoloji olmuştur. Yapay zekâ çağında yaşıyoruz. Bir gün yapay zekânın doktorların yerini alacağını düşünmüyorum ama hekimlerin işlerini kolaylaştıracağı kesin gibi görünüyor. Geliştirdiğimiz hasta takip yazılımı ve cep uygulaması ile hasta ve gebelerin doğru bilgiye ulaşmalarını, doğru tedavi almalarını ve tedavi sonrası takibin eksiksiz yapılmasını hedefliyoruz. 2025 yılında yapay zekâyı da işin içine katmayı hedeflemekteyiz. 

 

Hastalarınıza yeterince zaman ayırabiliyor musunuz? 

Günümüzde en önemli sorunlardan biri zaman yönetimidir. Kliniğimizde, kadınların tüm şikayetlerine ve ihtiyaçlarına cevap verebilecek tıbbi cihaz altyapısını, laboratuvar ve görüntüleme hizmetlerini sunmaktayız. Yani gelen hastanın tüm ihtiyaçlarını tek seferde cevap vermek için çalışmaktayız. Randevu sistemine önem vererek, bekleme sürelerini neredeyse 5 dakikanın altına indirmiş durumdayız. 

 

Hijyen konusunda neler söyleyeceksiniz? 

Bir jinekoloji kliniğinin en önemli unsurlarından biri de hijyendir. Hastaya temas eden tüm ürünlerimiz kişiye özel ve tek kullanımlıktır. Kullanılan aletlerin sterilizasyonu için kurduğumuz ünite ile hijyeni en üst seviyede tutuyoruz. 

 

Eğitim ve destek programlarınız da var. Bahseder misiniz? 

Kliniğimizde bulunan gebe okulu, anne adaylarını yalnızca tıbbi olarak değil, psikolojik olarak da doğuma hazırlamaktadır. Hem online hem de yüz yüze eğitimlerle doğum, doğum sonrası bebek bakımı ve emzirme konularında destek veriyoruz. Doğumuna eşlik ettiğimiz her hastaya, doğum sonrası hastanede ve evde emzirme danışmanlığı sağlamaktayız. Ayrıca, kliniğimizde gebelik pilatesi programı ile gebelerimize destek olmaya devam ediyoruz. 

 

Yeni projeler ve rehabilitasyon hizmetleri 

Yeni yılda açılacak olan pelvik taban rehabilitasyon ünitemizle idrar kaçırma tedavilerine fizik tedavi ekleyeceğiz. Mevcut koşullarda kullandığımız karbondioksit lazer ile idrar kaçırma ve vajinal daraltma tedavileri devam etmektedir. Kadınların sağlığına dair kapsamlı ve bütüncül bir yaklaşım benimseyerek, hem fiziksel hem de psikolojik anlamda en iyi desteği sunmaya devam edeceğiz. 

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT
Ekli Görseller