- Şehitkamil / Gaziantep
- +90 (342) 232 80 81
- info@cemiyet.com.tr
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Yurdanur Gürçay Açılmış ile çiftlerin evlenmeden önce neden bir kadın doğum uzmanına başvurması gerektiğini konuştuk. Evlenmeyi planlayan çiftlerin cinsellikle, cinsel yollarla bulaşan hastalıklar ve korunma yöntemleri ile ilgili bilgi almaları gerektiğini vurgulayan Dr. Yurdanur Gürçay Açılmış, evlilik sürecinde devam etmesi gereken rutin kontroller hakkında da bilgi verdi.
Evlilik öncesinde vajinal estetik uygulamaların da talep gördüğünü ifade eden Dr. Yurdanur Gürçay Açılmış, bu uygulamaları da konforlu bir şekilde gerçekleştirdiklerini anlatıyor.
Sizi tanıyabilir miyiz?
Gaziantep’te 11 yıllık özel hastane deneyimimden sonra 5 yıldır özel muayenehanemde hastalarıma hizmet vermekteyim. Evli ve 3 çocuk annesiyim.
Kliniğinizde sunduğunuz sağlık hizmetlerinden bahseder misiniz?
Gebelik takibi ve gebelik ayrıntılı ultrasonu, doğum (vajinal ve sezaryenle doğum, epiduralli vajinal doğum), jinekolojik rutin kontroller (pelvik muayene, ultrason, smear ve HPV testi), infertilite tedavisi (yumurta takibi, aşılama, IVF hasta takibi), jinekolojik hastalıkların tedavisi (polikistik over sendromu, adet düzensizliği, anormal uterovajinal kanamalar, enfeksiyonlar, kuruluk, rahim ağzı yara, ağrılı cinsel ilişki), jinekolojik açık ve laparoskopik ameliyatlar (bartholin abse, myom, kist, tüp bağlama, idrar kesesi sarkma ve idrar kaçırma operasyonları), genital estetik ameliyatları (vajinoplasti, labioplasti, hudoplasti, vulva dolgu), genital lazer uygulamaları (vajinal sıkılaşma, idrar kaçırma, sık tekrarlayan vajinal enfeksiyonlar, kuruluk, rahim ağzı yara, genital beyazlatma, gençleştirme), genital PRP uygulamaları (orgazm aşısı), HPV aşısı uygulamaları, terapötik küretaj (anormal uterin kanama nedeniyle biyopsi amaçlı, tıbbi nedenli tahliye), gebelikten korunma yöntemleri ve uygulamaları (ilaç tedavisi, cilt altı implant, rahim içi spiral uygulamaları, laparoskopi ile tüp ligasyonu), vajinismus tedavisi gibi hizmetler vermekteyim.
Üzerine yoğunlaştığınız özel tedaviler ya da uygulamalar var mı?
Hastalarımın benden yoğun talebi üzerine özellikle genital estetik, lazer uygulamaları, gebelik takibi ve doğum konularında yoğunlaşmış olsam da diğer tedavi ve uygulamaların sonucunda hastalarımdan güzel geri dönüşler almam beni çok motive ediyor.
Çiftler, evlenmeden önce bir kadın doğum uzmanına neden başvurmalı, nedenlerini anlatır mısınız?
Evlenmeyi planlayan çiftlerin cinsellikle, cinsel yollarla bulaşan hastalıklar ve korunma yöntemleri ile ilgili bilgi almak için bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmaları gerekmektedir. Özellikle evlenecek kadının ilk kez cinsel tecrübesi olacaksa jinekolojik muayene ve ultrason yapılarak cinselliğe engel bir durum (kızlık zarının tamamen kapalı olması, vajinada perde olması, vajina yokluğu) olup olmadığı anlaşılmalı ve cinsellik ile ilgili bilgilendirmeler yapılmalıdır. Gebelik oluşmasını zorlaştıracak hormonal ya da anatomik bir durumunun olup olmadığı, gebeliği istediği döneme kadar nasıl korunabileceği ile tıbbi destek verilmesi iyi olacaktır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ile ilgili gerekli kan testleri yapılmalı ve hastalıklardan korunmak için alınacak önlemler konusunda aydınlatılmalıdır. Bu muayeneler ve bilgilendirmeler için evlenecek kadınların evlenmeden en az 3 ay öncesinden kadın hastalıkları ve doğum kliniğine başvurması gerekir.
Peki, evlenmeden önce hangi kan testleri yapılmalı?
Sağlık Bakanlığının evlenmeden önce yasal olarak zorunlu tuttuğu testler halk sağlığı ünitelerinde yapılmaktadır. Cinsel yollarla bulaşan hastalıkların varlığını belirlemede anti HIV testi (AIDS), HBsAg testi (Hepatit B), Anti HCV testi (Hepatit C), VDRL testi (Sfiliz’frengi), kalıtsal kan hastalıklarına varlığının tespitinde hemoglobin elektroferezi testi (Talasemi- Akdeniz anemisi) ve kan grubu, hemogram testi yapılması zorunludur. Ayrıca evlilik öncesi dönemde SMA açısından her ikisi de taşıyıcı çiftleri belirleyerek genetik danışma vermek, yeni doğan bebekte SMA hastalığının önlenmesi açısından önemlidir. SMA tarama testleri 2021 yılı Aralık ayından beri Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz yapılmakta ve aile hekimlikleri tarafından yürütülmektedir. Ayrıca gebelik döneminde de talep eden çiftlere tarama testi uygulanıyor.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda korunmak için önerdiğiniz aşı var mı? Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz HPV aşısı hakkında ne düşünüyorsunuz?
HPV aşısını mutlaka öneriyorum. Serviks kanseri vakalarının yüzde 90’ından fazlasının nedeni HPV virüsüdür. HPV’nin kansere neden olan en yüksek riskli iki türü HPV tip 16 ve 18’ dir. HPV’nin 31, 33, 45, 52 ve 58 türleri de rahim ağzı kanseri açısından yüksek riskli türlerdir. Biz kliniğimizde Gardasil 9 isimli HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 ve 58’e karşı koruma sağlayan bir aşı yapmaktayız. HPV’nin 9 türüne karşı koruma sağladığı için 9’lu aşı olarak adlandırılmaktadır. 9’lu aşıda yaş sınırlaması yoktur. 9 yaşından itibaren kız ve erkek çocuklarına uygulanabilmektedir. Ölü bir virüs aşıdır ve genellikle kol veya bacaktan kas içine uygulanmaktadır. 9-14 yaş grubundaki çocuklarda 2 doz aşı uygulaması yapılır. İlk doz HPV aşısının yaptırdıktan 6 ay sonra ikinci doz aşı uygulanır. 15-26 yaş arasında ise 3 doz HPV aşısı tavsiye edilir. İlk doz HPV aşısını yaptırdıktan 2 ay sonra ikinci doz yapılır. İlk dozun üzerinden 6 ay geçtikten sonra, ikinci dozun üzerinden 3 ay veya daha fazla zaman geçecek biçimde üçüncü doz uygulanır.
Evlilik öncesi vajinal estetik uygulamalar da talep görüyor mu?
Evet, genital estetik açısından bekâr hastaların sıklıkla başvurduğu problem; iç dudakların sarkık olması, iki iç dudak arasındaki asimetri oluyor. Bu durum sadece estetik bir problem olmayıp bu bölgenin iç çamaşırına sürtmesine bağlı tahrişlere neden olup hastanın günlük hayatını olumsuz etkileyebiliyor. Labioplasti ameliyatı ile hastane yatışı gerekmeden tedavi ediyoruz.
Evlilik sonrasında devam etmesi gereken rutin kontroller hakkında da bilgi verir misiniz?
Tarama testlerinin sıklığı birçok faktöre göre değişebilir. Yaşınız, önceki test sonuçlarınız, ailedeki kanser öyküsü gibi etkenleri de değerlendirerek hekiminiz uygun olan sıklık konusunda size bilgi verecektir. Genel olarak baktığımızda HPV testi–Smear testi sıklığı; 21-29 yaş arasında her üç yılda bir, 30 yaş ve üzerinde üç yılda bir ve 5 yılda bir HPV ile beraber olmalıdır. Daha önceki test sonuçları normal gelen 65 yaş üstü kişilerde test uygulaması sonlandırılabilir.