- Şehitkamil / Gaziantep
- +90 (342) 232 80 81
- info@cemiyet.com.tr
Çocukların sağlığının, büyümeleri ve gelişmeleri açısından belli periyotlarla takip edilmesi gerektiğine dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Gümüş Demirçubuk, düzenli takibin sağlıklı bireyler ve sağlıklı toplum için önemli olduğunu söyledi.
Çocuk doktoru olarak aynı zamanda emzirme, uyku ve beslenme danışmanlığı yaptığını söyleyen Uzm. Dr. Ayşe Gümüş Demirçubuk, çocukların bağışıklığının güçlenmesi için dengeli ve sağlıklı beslenme, yaşa uygun fiziksel aktivite ve düzenli uykuya önem verilmesi gerektiğini belirtti. Uzm. Dr. Demirçubuk, özellikle hijyene önem gösterilmesinin, AVM gibi kalabalık ortamlar yerine açık park alanlarının tercih edilmesinin de çocukların daha az hasta olması için alınacak önlemler arasında olduğunu ifade etti.
Sizi tanıyabilir miyiz?
Gaziantep doğumluyum. İlk öğrenimimi Mehmetçik İlkokulunda, orta ve lise öğrenimimi Gaziantep Anadolu Lisesinde tamamladım. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdikten sonra önce İstanbul Maltepe Üniversitesi daha sonra Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesinde uzmanlık eğitimimi tamamlayarak uzman çocuk doktoru unvanını aldım.
Mecburi hizmetimi Hakkâri Devlet Hastanesi ve Gaziantep Çocuk Hastanesinde tamamladım. Gaziantep Çocuk Hastanesinde mecburi hizmet sonrası Sağlık Bakanlığının düzenlemiş olduğu çocuk acil, çocuk yoğun bakım, yenidoğan yoğun bakım kurslarına katılarak sertifikalarımı aldım. Çocuk hastanesinde 6 yıl süren hizmetim boyunca çocuk yoğun bakım, yenidoğan yoğun bakım ve polikliniklerde görev yaptım. 2016 yılında göreve başladığım SANKO Hastanesi Tıp Fakültesinde doktor öğretim üyesi olarak akademisyenlik görevime 2024 yılına kadar devam ettim. Çocuk doktoru uzmanlığına başladığımdan beri hayalim olan kendi çocuk kliniğimi açmak için 2024 yılında SANKO Hastanesinden ayrıldım. Şu an kendi muayenehanemde çocukların sağlığı için hizmet vermekteyim.
Kliniğinizden bahseder misiniz biraz?
Kliniğimi tasarlarken özellikle canlı ve soft renkleri beraber kullanıp çocukların korkmadan gelip muayene olabileceği ev rahatlığında bir yer olmasını hayal etmiştim. Çocukların çok seveceği detayları da unutmadık. Sevgili mimarım Demir Savrun ile tam da hayalimdeki kliniği hayata geçirdik. Çocuklar buraya mutlu gelsin, buradan mutlu ayrılsın istedim. Gerçekten de görüyorum ki bazı çocuklar buradan gitmek istemiyor.
Özel muayenehanenin artılarından birisi çocukları muayeneye korkmadan hazırlayabilmek... Onlarla daha rahat iletişim kurabilmemi, zamanla yarışmadan onları rahatça muayene edebilmemi; büyümelerinin, gelişimlerinin yanı sıra uyku ve yemek düzenleri, bedensel aktiviteleri ile ilgilenebilmemi ve hastayı tam anlamıyla değerlendirebilmemi sağlıyor.
Uzmanlık alanınızdan bahseder misiniz?
Doktor olmaya çocukken karar vermiştim. Tıp fakültesine girdikten sonra bana uygun olan uzmanlık dalının çocuk hekimliği olduğuna karar verip hep bu kararım doğrultusunda hareket ettim. Tabii bunda var olan çocuk sevgimin de büyük payı var. Üniversitede ders verirken, çocuk sağlığı ve hastalıkları stajının başlangıcında da hep yinelediğim gibi, bizim öncelikli amacımız çocuğun sağlığını korumak. Onların sağlıklı büyümesini ve gelişmesini sağlamak ve bunun kontrollerinde bulunmak ikincil amacımız ise hastalıkları tedavi etmek. Kendi kliniğimde de öncelikle çocukların kontrollerini yaparken hep bu sırayla hareket ediyorum.
Çocukların en sık karşılaştığı hastalıklar hangileri?
Bağışıklık sistemimiz doğumumuzdan itibaren gelişmeye başlıyor ve hastalıklarla karşılaştıkça olgunlaşıyor. Çocuklar büyüyen bireyler, bakıma muhtaçlar ve dolayısıyla okul ve kreş gibi kalabalık ortamlarda sık bulunuyorlar. İşte bu sebeplerden dolayı çocuklarda enfeksiyon hastalıkları çok sık görülüyor. Enfeksiyon hastalıkları dışında büyüme ile ilgili problemler olarak da alerjik hastalıklar, ergenlik problemleri ve kronik organ rahatsızlıkları görülüyor.
Çocukların hastalık süreçleri haricinde belli periyodlarla bir uzmana götürülmesi gerekli midir? Neden? Anlatır mısınız?
Aslında daha önce bahsettiğim gibi çocukların en başta büyüme ve gelişmeleri açısından takipleri şart. Büyüme boy, kilo, baş çevresi olarak gelişim ise en çok nörolojık gelişim olarak değerlendirilir. Çocuk sağlığı izlemi en başta olan görevlerimizdendir. Bu izlem çocuğun belli aralıklarla görülerek sağlığının gelişiminin, büyümesinin takip edilmesi anlamına gelir. Düzenli çocuk sağlığı izlemindeki amacımız optimum düzeyde büyüyen ve gelişen çocuklarla sağlıklı bir toplum, aynı zamanda bazı hastalıkların erken teşhisi sağlanarak sağlıklı bireyler yetiştirmektir.
Mevsimlerden bağımsız olarak çok sık rahatsızlanan çocuklar için bir öneriniz var mı? Aileler nelere dikkat etmeli?
Düzenli takip büyük önem taşıyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için en önemli noktalar dengeli ve sağlıklı beslenme, yaşa uygun fiziksel aktivite, düzenli uyku. Kontrollerimde de çocuklarımda en önem verdiğim noktalar bunlar. Biz çocuk doktoru olarak aynı zamanda hem emzirme danışmanıyız hem uyku danışmanıyız hem de beslenme danışmanıyız. Ben de hakkıyla bunları yerine getirmeye çalışıyorum. Bunların yanında özellikle hijyene önem gösterilmesi, AVM gibi kalabalık ortamlar yerine açık park alanlarının tercih edilmesi çocuklarımızın daha az hasta olması için alacağımız önlemler arasında.
Çocukların bağışıklığını güçlendirmeleri için yine ailelere ne tavsiyede bulunursunuz?
Bağışıklığı güçlendirecek mucize bir ilaç yok. Daha önce bahsettiklerim çocukların bağışıklığını güçlendirmek için önemli. Çinko, D vitamini, omega 3 olmazsa olmazlarımızdan. Bunun yanında hastanın durumuna bağlı olarak doktor kontrolünde öldürülmüş bakteri liyofizatları, betaglukan, karamürver, aronya, Afrika sardunyası, resveratrol içeren destekleyici preparatları kullanabiliriz.
Son zamanlarda artan otizm hakkında ne düşünüyorsunuz?
Otizm maalesef çağımızın vebası… Tam olarak sebebi belli değil ancak günümüzde 36 çocuktan birinde otizm görünmeye başlandı. Burada en önemli nokta ise bu çocukları erkenden fark edebilmek. Çok geniş bir spektrum içerisinde yer alıyor hastalar. Bu spektrumun en büyük kısmı hafif hastaları kapsıyor. Erken tanı ve müdahale edilen hastalarda çok yüz güldürücü sonuçlar alınabiliyor. Gözlem çok önemli, ailenin ve çocuk doktorunun gördüğü farklılıklar; ismine dönüp bakmaması, göz teması kurmaması, sosyal iletişimde güçlük çekmesi, tekrarlayıcı davranışlar tanıda oldukça önemli. Bu hastaları erken fark edip -ki bu hastalar 9. ayda bile bulgu vermeye başlıyor, uzmana erken yönlendirilirse tedavi ile birlikte çok olumlu sonuçlar alınabiliyor.