Yükleniyor...

Diyetinizi mutlaka diyetisyen kontrolünde yapın!

20 Kasım 2023

Sağlıklı kilo vermek isteyenlerin diyetlerini mutlaka diyetisyen kontrolünde yapmaları gerektiği uyarısında bulunan Can Fit Klinik kurucusu Beslenme ve Diyet Uzmanı Nazlı Can Yıldırım, bilinçsizce uygulanan popüler diyetlerin sağlık sorunlarına neden olabileceğini söyledi.

Kişiye özel beslenme program ve eğitimleri düzenlediklerini belirten Nazlı Can Yıldırım, kliniklerinde bölgesel zayıflama, reformer pilates, gebe pilatesi, manuel terapi, fizik tedavi egzersizleri, andulasyon terapisi ve lenfödem hizmetleri de sunduklarını söyledi.

SUNDUĞUMUZ HİZMETLER PEK ÇOK KESİME HİTAP EDİYOR

Pek çok alanda sağlık hizmeti sunduklarını ifade eden Nazlı Can Yıldırım, bu hizmetler hakkında şunları söyledi: “Sağlıklı ve sürdürülebilir beslenme, kilo verme, kilo alma, hastalıklarda beslenme tedavisi, yeme bozuklukları, kas ağrıları, bölgesel zayıflama, lenfödem, akne için beslenme tedavisi, ameliyat öncesi sonrası beslenme, tüm kas eklem ve kemik ağrıları, ortopedik rehabilitasyon, ön çapraz bağ öncesi sonra güçlendirme, felç, ankilozan spondilit, parkinson, pelvik taban egzersizleri, MS hastalığı (multiple skleroz), siyatik ağrısı, ameliyat öncesi ve sonrası güçlendirme egzersizleri, bel ve boyun fizyoterapi egzersizleri, omuz rehabilitasyonu gibi durumlarda bize başvurabilirler.”

POPÜLER DİYETLERİ KÖRÜ KÖRÜNE UYGULAMAYIN!

Nazlı Can Yıldırım, merkezlerine kilo vermek için başvuranlara uyguladıkları programlar hakkında şunları anlattı: “İnsan vücudunun ihtiyacı olan besinleri dengeli şekilde alması ile ilgili; bireyin yaşına, cinsiyetine, fiziksel aktivite durumuna, antropometrik değerlendirmesine, biyokimyasal bulgularına, alışkanlıklarına ve eğer varsa hastalığına özel olarak hazırlanmış kişisel planlara ‘diyet programları’ veya ‘diyet listeleri’ diyorum. Yasaksız, doğru seçimlerle öğrenilerek yapılan diyetin mutluluk olduğunu biliyorum. Bunun için de herkesin kendi yaşam standardına uygun listeleri benimsemesi ancak bunun da işin uzmanından öğrenilmesi gerektiğini vurguluyorum. Direkt ‘x’ veya ‘z’ gibi bir tarif tavsiye ettiğimi söyleyemem çünkü bunu etik ve bilimsel bulmuyorum. Herkese akımları takip etmemelerini öneriyorum. Tabi ki belli doğruları olabilir, bunları alıp harmanlayabiliriz. Ama özellikle popüler diyetlere körü körüne uymak kısa ve uzun vadede sağlık sorunlarına neden olur.

AMAÇ, YASAKSIZ DİYET!

Nedir bu sürdürülebilir beslenme? Meyve ya da ekmek yiyerek zayıflama yöntemi! Genelde Gaziantep için özellikle alışılmışın dışında olsa da bireyin kilosu, cinsiyeti, yaşı gibi ayrıntılara özel hazırlanmış, özellikle sevdiği besinleri yasaklamadan en kolay ulaşabileceği şekilde 1 kilo verdirip diyeti veya sporu bıraktığı an 5 kilo almadan ömür boyu sağlıklı ve dengeli beslenmeyi öğretebilmek. Amaç, hastanın sevdiği besinler ile zayıflamasını yasaksız bir şekilde sağlamak…“

ZAYIFLAMAK İSTİYORSANIZ DİYETİSYENDEN DESTEK ALIN

Sağlıklı beslenme düzeni oluşturmak için mutlaka bir diyetisyene danışılması gerektiğini dile getiren Yıldırım, “Doğru ve sağlıklı bir şekilde beslenmek ve karşılığını almak istiyorsanız; evet, bu işin profesyoneli ile yol almak her zaman en doğru olanıdır. Özellikle sağlık temelli olan kilo verme işini de mutlaka diyetisyen eşliğinde yapmanızı öneririm.

Sonuçta bu yol çok uzun, meşakkatli ve aynı zamanda bilimsel verilere dayanan bir yol. Yalnızca kulaktan dolma bilgilerle ya da Google usulü toplama bilgiler ile yol alındığı zaman kalıcı hasarlara da sebep olabildiği gibi sağlıklı bir şekilde kilo verme işi gerçekleşmeyebilir. Dolayısıyla özellikle sağlıklı bir şekilde kilo vermek için diyetinizi mutlaka diyetisyen eşliğinde yapmanızı öneririm. Unutulmamalıdır ki kilo vermek veya almak bir güzellik sorunu değil sağlık sorunudur.

Şok veya mucize diyetler değil size özel olan, ömür boyu sürdürülebilecek yaşam tarzına dönüşebilen, size uyan programlar hazırlamak diyetisyenin işidir. Vücudunun ihtiyacı olan besinleri dengeli şekilde belirleyebilmek için bireyin yaşına, cinsiyetine, antropometrik değerlendirmesine, biyokimyasal bulgularına ve alışkanlıklarına kadar detaylı değerlendirilerek planlanmayan hiçbir beslenme programını sağlıklı bulmuyor ve asla herkesin aynı diyeti yapabileceğine inanmıyorum. Aç kalarak yapılan düşük kalorili, sihirli(!)diyetler baş ağrısı, zihin bulanıklığı, sinirlilik, yorgunluk, kalpte ritim bozukluğu, adet düzensizliği, sıvı elektrolit dengesizliği gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Unutmayın, siz herhangi biri değilsiniz. Siz özelsiniz!” ifadelerini kullandı.

DİYETİSYEN DESTEĞİ OLMADAN KALICI ZAYIFLAMA MÜMKÜN DEĞİL

Sundukları hizmetlerde teknolojik gelişmelerden faydalandıklarını belirten Nazlı Can Yıldırım, “Teknolojinin hayatımıza kattıklarını görmezden gelemeyiz.  Ancak bu aşamada kendinize yapacağınız en büyük kötülük şu olur, ‘Ben bu cihaza girdim, sabrettim, uzun seanslar boyunca yağları yaktım ve vücudumdan attım’ diye rehavete kapılmak. Zayıflama cihazlarıyla veya spor ile etkili sonuçlar alsak da ne yazık ki diyetisyen desteği olmadan kalıcı sonuçlar almak pek de mümkün olmuyor. Özellikle kliniğimizdeki cihazların alanında en iyileri olmasına dikkat ediyoruz ve sonuçlar muazzam ancak unutulmamalıdır ki hiç bir cihaz tek başına mucizevi değildir. Sürecin Yüzde 70’i daima beslenmedir. Geri kalan yöntemler süreci destekler” dedi.

SAĞLIKLI BESLENME KONUSUNDA BİLİNÇLİ BİR TOPLUM DEĞİLİZ

İnsanların günümüzde beslenme ve sağlıklı yaşam konusunda hala yeterli bilince ulaşmadığını söyleyen Yıldırım, şunları söyledi: “Biz genellikle, ‘Artık kilo vermelisin yoksa sağlığın tehlikede veya mutlaka yürümelisin’ cümlesini bir hekim tarafından duymadan sağlığımız için bir şey yapmayan bir toplumuz. Hâlbuki Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) sağlık kelimesini, “Sadece hastalıklardan ve mikroplardan korunma değil, bir bütün olarak fiziki, ruhi ve sosyal açıdan iyi olma hali” olarak tanımlar. Bedenin iyiliği doğru yakıtla yani besin ile beslenmesinden geçer. DSÖ 2018 obezite verilerine göre dünyadaki en şişman ülkeler sıralamasında Türkiye, 193 ülke arasında 17. sırada. Ayrıca 53 Avrupa ülkesi arasında ise en obez ülkeyiz. Hem obezitede hem de diyabet hastalıklarında Avrupa’da birinciliğine koşuyorduk 2018 raporuna göre.

Avrupa Birliği'nde 'spor yapmayanların oranı' yüzde 47 iken bu oran Türkiye'de yüzde 88. Gelişmiş Batı Avrupa ülkelerinde egzersiz yapanların oranı daha yüksek. Buna karşın Balkan ve Doğu Avrupa ülkelerinde bu oran düşük. AB İstatistik Ofisi (Eurostat) verileri, Avrupa’nın 'spor haritasını' ortaya çıkarıyor. 2019 yılı verilerine göre "Haftada hiç aerobik, fiziksel aktivite yapmayanların oranı" Türkiye’de yüzde 88. Biz maalesef genellikle iş tehlikeli olana kadar ne bir diyetisyene ne de spora başlıyoruz.”

YEMEĞİ VE YEDİRMEYİ SEVEN BİR TOPLUMUZ

Gaziantep’in beslenme alışkanlığından da bahseden Yıldırım, “Eşsiz bir mutfağa sahip bir gastonomi şehri Gaziantep. Biz yemeği ve yedirmeyi seven bir toplumuz. Özellikle yemek çeşitliliğimiz ve lezzeti dillere destan. Et yemeği sevmekle birlikte sebze tüketimimiz çok zayıf. Etsiz yemeğe yemek bile demiyoruz. Ben Gaziantep’te doğdum, büyüdüm ve bizde sadece çaydan sonra bile 6 öğün var. Çay zamanı çay yanına atıştırmalıklar, meyve zamanı, çerez sonra tatlı zamanı gibi. Çünkü gün içinde yemeğe zaman ayıramayıp eve geldiğimizde ne bulursak hazırlayıp kısa sürede tüketiyoruz” diye konuştu.

Nazlı Can Yıldırım kimdir?

Can Fit Klinik'in kurucu diyetisyeniyim. 8 Şubat 1996 yılında Gaziantep'te doğdum, 3 çocuklu ailenin ortanca kızıyım. 23 yaşımda Yakın Doğu Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden son döneminde yüksek başarı ile mezun oldum. Mezuniyetin ardından çeşitli sağlıklı yaşam merkezleri, spor salonlarında çalışırken birçok eğitime katıldım, hala eğitimlerime devam ediyorum. Eğitimlerde, uluslararası geçerliliğe ve kanıta dayalı bilgilerin doğru kişiler tarafından aktarılmasına önem veriyorum. Ağırlıklı olarak kilo yönetimi, hastalıklarda beslenme tedavisi ve sporcu beslenmesi üzerine çalışıyorum.

25 yaşımda verdiğim karar ile uluslararası standartlara uygun bir sağlık merkezi olma hedefiyle; etik değerlerin ön planda olduğu, kaliteli, adil, insana değer veren ve kendini devamlı yenileyen ekibimizle, son teknolojiyi en iyi şekilde kullanarak en doğru sağlık hizmetini sunmak amacıyla Can Fit Klinik’i kurdum. İki yıldır binlerce danışana sürdürülebilir beslenmeyi öğretirken multidisipliner çalışmayı hedefledim ve bu doğrultuda ekibimde fizyoterapist ile psikoloğa da yer verdim.

Fonksiyonel tıp diyetisyenliği, Ulusal Sağlıklı Yaşam Kongresi, Sports Nutrition Specialist, enteral peranteral beslenme, fitoterapi eğitimi, fonksiyonel tıp ve fonksiyonel beslenme, obezite ve metabolik cerrahi diyetisyenliği, İBS ve FODMAP diyeti, insülin direnci, anne çocuk beslenmesi, beyin bağırsak ilişkisi ve mikrobiyota diyeti, sporcularda beslenme üzerine eğitimlere katıldım.

Fizyoterapistimiz Ceren Ülgen, 1989 Gaziantep doğumludur. 8 yıllık evli ve bir çocuk annesidir. 2011 yılında İzmir 9 Eylül Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümünden onur öğrencisi olarak mezun olmuştur. 12 yıllık iş deneyimine sahip Ceren Ülgen; İzmir Üniversite Hastanesi, Dal Merkezi, Manisa Bosch Fabrikası gibi kurumsal iş yerlerine danışmanlık yapmıştır. Mavi yaka ve beyaz yaka personele özel egzersiz planlaması yapıp kitapçıklar düzenlemiştir. Bu süreçte güncel bilgileri yakalamak ve kendini geliştirmek adına Hamburg’da manuel terapi ve lenf drenaj üzerine özelleşmiş bir klinikte gözlemci olarak bulunmuştur. Sonrasında Antalya’da şu an çalıştığı özelleşmiş bir klinikte manuel terapi ve reformer pilates üzerine çalışmış ve eğitimler almıştır. Farklı yerlerde çalışmanın birçok faydası olduğuna inanan Ceren Ülgen’e göre, kanıta dayalı birçok tedaviyi çeşitli hastalıkları olan bireylerle deneyimlemek iyileşmelerine eşlik etmektedir.

Diyetisyen ve pilates uzmanımız Nisa Gizem Sevdim, İstanbul Esenyurt Üniversitesi 2022 Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun olduktan sonra pilates eğitmenliği ikinci kademe seviyesini tamamlamıştır. Aynı zamanda sezgisel beslenme üzerine çalışmalar yapmaktadır.

Katıldığı kurslar: 4.İstanbul Ulusal Beslenme ve Diyetetik Kongresi Obezite Diyetisyenliği, 2.BESVAK Prof. Dr. Ayşe Baysal Beslenme Günleri Obezitede Yenilikler, Yeditepe Üniversitesi İlaç-Besin Etkileşimleri,

Bahçeşehir Üniversitesi Bariyatrik Cerrahi ve Yeme Bozukluğu Sempozyumu, multidispliner yaklaşım.

Bölgesel zayıflama uzmanımız 2004 doğumlu Aynur Buse Fırat, üniversite eğitimine devam ederken bölgesel zayıflama alanında kurumumuzun yönlendirmesi ile eğitimlere katılmaya devam etmektedir.

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT