- Şehitkamil / Gaziantep
- +90 (342) 232 80 81
- info@cemiyet.com.tr
Notus Dental Klinik kurucularından Diş Hekimi Ali Emre Şahin, ağız ve diş sağlığına yönelik tüm talep ve şikayetlere çözüm ürettiklerini, hastaların gereksinimine yönelik tedavi planlaması yaptıklarını söyledi. İmplant cerrahisinin özel ilgi alanlarından biri olduğunu belirten Dt. Şahin, implant tedavisi hakkında önemli bilgiler paylaştı.
İmplant uygulamaları ve dijital diş hekimliği tedavi protokollerinin çok olumlu gelişmelere imza attığını belirten Dt. Ali Emre Şahin, bu gelişmeler ışığında implant yapıldığı gün hastalara sabit geçici dişler yaparak dişsiz kalacakları süreyi minimize ettiklerini ve implant tedavisini 21 günde konforlu bir şekilde tamamladıklarını anlattı.
Sizi tanıyabilir miyiz?
Çocukluk hayalim olan mesleğime Ankara’da başladım. Orada edindiğim vizyon ve tecrübelerle birlikte Gaziantep’e dönüş yaptım. Burada bir süre çalıştıktan sonra hayallerimi gerçekleştirmek için geleceği yakalayan bir klinik inşa etmeye karar verdim. Diş hekimi Melih Dağcı ile beraber Notus Dental Kliniği kurduk. Bugün Notus Dental Klinik kurucu ortağı olarak hem klinik yöneticiliği hem de hekim kimliğimle çok güzel ve keyifli işler çıkardığımıza inanıyorum. Mesleğimin 5.yılındayım ve tüm bu kariyer yolunda öğrendiğim bir şey var; bir işi heyecansız yapıyorsanız, sadece görevinizi yerine getiriyorsunuzdur.
Size ağız ve diş sağlığına yönelik hangi şikayet ya da taleplerle başvurabilirler?
Notus Dental Klinik’te ağız ve diş sağlığına yönelik tüm talep ve şikayetlere çözüm üretebiliyoruz. Hastamızın gereksinimlerine göre alanında uzman hekimlerimizle de görüşmelerini sağlıyor ve tedavi planlamalarında birlikte hareket ediyoruz.
Üzerine yoğunlaştığınız bir alan var mı?
İmplant cerrahisi, öğrenciliğimden bu yana hep ilgilendiğim ve kompleks yapısıyla beni heyecanlandıran bir alan olmuştur. Ağzımızda tamamen hareketli olan diş eti ve kemiğin bir bütün halinde değerlendirildiği implant cerrahisi, diş hekimliğinin en karmaşık alanlarından birisidir. Bundan dolayı mesleğe adım attığım andan itibaren implant cerrahisiyle ilgili hem yurt içi ve yurt dışı eğitimler aldım hem de klinik uygulamalarda bu bilgi birikimimi kullanarak tecrübe edindim.
İmplant tedavisi hakkında bilgi almak isteriz. Hangi durumlarda implant tedavisine ihtiyaç duyarız?
İmplantlar; dişlerini periodontal hastalık, çürük, travma ya da başka bir nedenle kaybetmiş kişilerde iyi bir ağız sağlığı için ideal bir seçenektir. Dişlerin eksik olduğu bölgelerde zamanla çene kemiğinde erime meydana gelir. Diş çekimini takiben implantın uygulanması bu erime miktarını önemli ölçüde azaltmaktadır.
Herkes implant yaptırabilir mi?
İmplant tedavisi günümüzde bir lüks değil bir ihtiyaç halini aldı. Eskiden kullanılan hareketli protezler günümüzde hastalar tarafından estetik ve konfordan yoksun olduğu için tercih edilmiyor. Gelişen implant teknolojisi ve cerrahisi sayesinde artık kemik yetersizliği olan hastalara kemik arttırma işlemleri ile birlikte implant için gerekli alan yaratabiliyoruz. Diyabet gibi sistemik hastalıkları olan hastalarımız için de özel implantlar kullanarak tedavilerini yapabiliyoruz.
Bu süreçten ve aşamalardan bahseder misiniz?
İmplant uygulamaları ve dijital diş hekimliği tedavi protokolleri çok olumlu gelişmelere imza attı. Gelişen implant teknolojileri sayesinde implant yapıldığı gün hastalarımıza sabit geçici dişler yaparak dişsiz kalacakları süreyi minimize edebiliyoruz. Akabinde uygun şartları sağlayarak 21 günde, hastamızın daimi dişlerini dijital ölçü ve dijital tasarım ile birlikte hazırlayarak teslim edebiliyoruz. Estetik ve konforlu sonuçlar elde etmek için en güncel teknoloji ve tedavi standartlarını oluşturmaya çalışıyoruz.
21 günde implant tedavisini biraz daha açıklar mısınız?
Standart uygulamada, implant uygulanmasının ardından 3 ay iyileşme süresi beklenir. 21 gün protokolünde hem kullanılan implant hem de doğru tedavi planıyla, implantın kemik içindeki gelişimini ölçebildiğimiz cihaz sayesinde 21 günde hastamızın dişlerini teslim ediyoruz.
İmplant tedavisinin riskleri ya da başarılı olmama ihtimali var mıdır?
Tabii ki her işlemin ufak da olsa başarısızlık riski vardır. Ancak hastaya en uygun tedavi planlamasını yaparak, doğru ve başarılı cerrahi işlemle bu riskleri en aza indirebiliriz. Her hastaya aynı planlama aynı implant ile sonuç almak yerine hastamız için doğru olan implantı ve tedavi planını seçmek bu konuda önem arz ediyor.
Peki, bu operasyonlar ürkütücü ve ağrılı süreçler mi? Operasyon sırasında ve sonrasında süreç nasıl işliyor, nelere dikkat etmek gerekiyor?
Bu bölgeleri uyuşturmuş olduğumuz için işlem sırasında kesinlikle hiçbir şekilde ağrı hissi oluşmuyor. Operasyon sonrasında oluşabilecek hafif ağrı ve şişlikleri önlemek için de hastamıza gerekli ilaçları reçete ederek, tedavi sonrası sürecin rahat geçmesini sağlıyoruz. Ayrıca dijital diş hekimliğindeki gelişmeler sayesinde dikişsiz implant uygulamaları yapılabiliyor. Bu uygulamada dokuya zarar gelmediği gibi operasyon sonrası ağrı, şişlik gibi problemler neredeyse hiç gözlenmiyor.
Dijital diş hekimliği uygulamalarının hasta için ne gibi kolaylıklar sağlıyor?
Son dönemdeki ölçü tekniklerindeki gelişmeler sayesinde, ağız içi tarayıcılar ile saniyeler içinde aldığımız ölçüler, özellikle mide bulantısı olan hastalarımız için işlemin çok daha konforlu hale gelmesini sağladı. Ayrıca ölçü ve üretim aşamalarına yapay zekanın dahil edilmesiyle zaman kaybını önlemenin yanında ara aşamalarda ortaya çıkabilecek pek çok problemi de elimine etmiş olduk.
Diş sıkması olan hastalar için ne önerirsiniz?
Diş sıkması, psikolojik nedenlerle ortaya çıkıp daha sonra kas alışkanlığına bağlı olarak devam eden, tedavi edilmediğinde ise eklem ve dişler için sorunlar oluşturabilecek bir problemdir. Bruksizm yani diş sıkması tedavisinde en yaygın kullanılan tedavi yöntemi, bu probleme neden olan masseter kasına botoks uygulaması yapılmasıdır. Masseter botoksu sayesinde hasta diş sıkma alışkanlığından kurtulur.
Kusursuz gülüş mümkün mü? Her ağız ve çene yapısı buna uygun mu?
Gülmek, insanın en derinlerinden gelen ruhunu yansıtan, hatta bazı zamanlarda iletişimini sağlayan çok kişisel bir eylemdir. Gülümsemenin, gülüş tarzının tekdüzeleşmesi mümkün olmadığı gibi bunun kusursuz halini hazırlamak da mümkün değildir. Ancak kişinin ağız ve çene yapısına uygun olarak diş etlerini, dişlerin rengini ve hizalanmasını hastanın fizyolojisine ve ruhuna uygun şekilde ayarlamak mümkündür.
Diş hekimi hasta iletişimi diğer birçok branştan daha önemli diyebilir miyiz?
Benim en önem verdiğim konu, hastamızla olan sağlıklı iletişim modelini doğru kurgulayabilmektir. Diş klinikleri genellikle insanların çekinerek geldiği yerlerdir. Hastalarımızı mutlu edebilmek, onların isteklerini en iyi şekilde anlayıp taleplerine en uygun şekilde cevap vermek gerekir. Bütün bunlardan dolayı hastalarımızla olan iletişimimiz bizim için çok önemli. Klinik tasarımında rutini kırarak, hastalarımıza ürkütücü gelebilecek hastane görüntüsünden ziyade daha rahat hissedecekleri bir ortam hazırladık. Kliniğimizde görüşme yaptığımız bütün hastalarımızla uzun sohbetler edip, kendilerini rahat ifade edebilmeleri için alanlar ve an’lar oluşturuyoruz. Akabinde biz de ayrıntılı teşhis ve tedavi bilgilendirmeleri yapıyoruz. Biz hastalarımızı en iyi şekilde tanıyıp kendimizi de en doğru şekilde anlatmak için bu konuya azami özen gösteriyoruz. Hekim ve hasta arasında saygı, güven ve karşılıklı destek temelinde dinamik bir ilişki oluşturmak gerekiyor.
Son olarak ne söylemek istersiniz?
Ağız ve diş sağlığı, insanın hayat konforunu çok etkileyen bir durum. Yemek yemekten konuşmaya, özgüvenli bir gülümsemeye kadar hayatımızı etkileyen bu konuda herkesin daha hassas olmasını rica ediyorum. Hastalarımıza yılda en az bir kere kontrol muayenesi yaptırmaları ve ağız bakımını aksatmamalarını tavsiye ederim.