- Şehitkamil / Gaziantep
- +90 (342) 232 80 81
- info@cemiyet.com.tr
Antikacı Hanifi Baba, İmam Çağdaş’tan Bakırcılar Çarşısına gidilen yol üzerinde, sol tarafta küçük bir dükkân ancak bu sizi yanıltmasın! Görüp göreceğiniz, bu dükkânda olanlarla sınırlı değil. Baba mesleği antikacılığa küçük yaşlardan bu yana meraklı olan Hanifi Özaslan, çok değerli olan antikalarını, hayali olan ve 3 yıl önce hayata geçirdiği müzede sergiliyor. Evet, yanlış duymadınız müzede! Restore edilen eski Antep Evini müzeye dönüştüren Hanifi Beyin, bugüne kadar tanıtımı çok yapılmamış olmasından mıdır bilinmez ‘Özaslan Antika Sergi Sarayı’ isimli muazzam antikalarla dolu, gezilip görülmeye değer ama çok da bilinmeyen bir müzesi var!
İlgili belediye ya da kurumların Gaziantep’in gezilip görülecek yerleri listesine muhakkak alıp tanıtımını yapması gerektiğine inandığım bu müzeyi görmenizi ısrarla tavsiye ediyor hemen konumuz olan antikalara geçiyorum. Sohbetimizde her eserin antika sayılamayacağını söyleyen Hanifi Bey, el işçiliğinin önemine değiniyor, artık yapılmayan ve bir eşi daha olmayan parçaları özellikle seçtiğini vurguluyor.
Koleksiyonerlerin uğrak yeri
Genellikle koleksiyonerlerin geldiğini ve Osmanlı silahları, hançer, kılıç, cep saati gibi parçaları aldığını söyleyen Hanifi Bey, el yazması Kuranı Kerim, Fransız yapımı porselenler, pirinç sehpalar, gramafonlar, taş plaklar, Osmanlı duvar saatleri, ev aksesuarları, 200 yıllık kristal camlı, gümüş işlemeli nargileler, gaz lambaları gibi parçaların oldukça ilgi gördüğünü anlatıyor.
Müzeye 6 bin parça eser
Tarihi eserler konusunda derin bir bilgi ve tecrübeye sahip olduğunu söyleyen Hanifi Bey, bölgede tanındığı için antika diye kendisine getirilen eserleri de Gaziantep Müzesi’ne teslim ettiğini belirtiyor. Müzeye 6 bin parça kayıtlı eser verdiğini dile getiren Hanifi Bey, Savaş Müzesine de hatırı sayılır eser vermiş.
Bu müzeyi muhakkak ziyaret edin
Hanifi Beyden öğrendiğim bir bilgiyi de sizlerle paylaşmak isterim… Son 6 padişah döneminde yapılan eşyaların alım satımı serbestmiş… Ancak yurt dışına çıkarken o eşyayı satın aldığınıza dair belgeyi o ilin müzesine gösteriyor ve kaçak olmadığına dair rapor almanız gerekiyormuş.
Gaziantep’te kültür turu yapmak istiyorsanız Antikacı Hanifi Baba’ya uğrayıp, müzesini gezin derim. Müzedeki antikaların yanı sıra Gaziantep’in yaşam kültürüne dair eşyaların da bir hayli ilginizi çekeceğine inanıyorum. Keyifli gezmeler…