Yükleniyor...

Kliniğimizde bütüncül bir tedavi gerçekleştiriyoruz

15 Ekim 2024

Genel cerrahi uzmanı eşi Op. Dr. Ayfer Şen Acar ve fizyoterapist Nisa Nur Cançelik ile birlikte kendi kliniklerinde sağlık hizmeti sunmaya başladıklarını söyleyen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Altay Nihat Acar ile hangi alanlarda teşhis ve tedavi imkanı sunduklarını konuştuk.

Kliniklerinde; varis, atardamar ve toplardamar tıkanıklıkları, lipödem, lenfödem, yara bakımı, diyaliz hastalarının damar erişim tedavileri, anevrizma (Damar genişlemesi), genel cerrahiyi ilgilendiren tüm hastalıklara yönelik sağlık hizmetinin yanı sıra fizyoterapi hizmeti de sunduklarını anlatan Op. Dr. Altay Nihat Acar, multidisipliner bir yaklaşımla tedavi uyguladıklarını söyledi.

Op. Dr. Acar, koordineli bir şekilde hastalığın temeline inilerek ve altta yatan problem saptanarak o problemi ortadan kaldırmak amacıyla bütüncül bir tedavi gerçekleştirdiklerini de sözlerine ekledi.

Şu anda kendi kliniğinizde hizmet veriyorsunuz. Neden böyle bir ihtiyaç duydunuz?

Bu benim için bir hayalimi gerçekleştirmekti aslında. Genellikle hastane ortamları insanları daha çok strese sokuyor. Bunu nereden bildiğimi soracak olursanız, farklı hastalıklardan 6 kere ameliyat olmuş bir hekim olarak hayata hastanın gözünden de bakabildiğim kanaatindeyim. Hastalarımız randevu saatini beklerken kahvelerini – çaylarını yudumlayabilsin, güleryüzlü ekibimiz eşliğinde moral bulabilsin, temiz, ferah ve huzurlu bir ortamda muayene olabilsinler istedim, aslında hayalim buydu.

Ayrıca ne yazık ki günümüz tedavilerinde teknolojiye bağımlıyız, bu da bize en güncel cihaz ve tedavi yöntemlerini takip etme zorunluluğunu ve sorumluluğu getiriyor. Bazen hastanelerde böyle imkanlara erişim olmayabiliyor. Hastalarımızın teşhis ve tedavilerinin yanı sıra sağlıklı bireylerin önlem olarak  taramalarını yaptırabilecekleri nezih bir ortam sağlayabileceğimiz kanaatindeyim.

Yeni yerinizde çok daha geniş alanda tedaviler gerçekleştiriyorsunuz. Genel olarak bahseder misiniz?

Aslında multidisipliner diye bir kavram var bu da aynı hastalıkla ilgilenen birden çok branşın beraber hareket etmesi anlamına geliyor. Bu durum koordineli çalışmayı da gerektiriyor. Buradan hareketle kliniğimizde, hastalığın temeline inilerek ve altta yatan problem saptanarak o problemi ortadan kaldırmak amacıyla bütüncül bir tedavi gerçekleştiriliyor. Örneğin bacağında yara şikayetiyle gelen hastanın rahatsızlığının damarla mı, dokularla mı yoksa şekerle mi ilgili olduğu saptanıyor, tespit edilen hastalığın tedavisi uygulanıyor ve sonrasında tamamlayıcı olarak fizyoterapi ve cihazlarla yara bakımı da gerçekleştiriliyor.

Hastalar bu tedaviler için mecburen farklı merkezlere başvurmak zorunda kalıyor ve merkezler arasında etkin bir koordinasyon bulunmaması da tedavinin genelinde bir sorun yaratıyor. Biz merkezimizde; Varis, atardamar ve toplardamar tıkanıklıkları, lipödem, lenfödem, yara bakımı, diyaliz hastalarının damar erişim tedavileri, anevrizma (Damar genişlemesi), genel cerrahiyi ilgilendiren tüm hastalıklara yönelik sağlık hizmeti sunuyoruz. Eşim Op. Dr. Ayfer Şen Acar genel cerrahi uzmanı olduğu ve birlikte çalıştığımız için hastalarımıza mahremiyet endişesi olmadan tedavi uygulamaktayız.  Ayrıca sağlıklı bireylere de dolaşım değerlendirmesi ve destek uygulamaları yapmaktayız.

Damar hastalıkları oldukça yaygın. Sizin de bu alanda özellikle üzerinde yoğunlaştığınız hastalıklar / tedaviler olduğunu biliyoruz. Nedir bunlar?

Kalp cerrahisini bırakıp özellikle damar cerrahisi alanına yöneldikten sonra özellikle bacak atardamar ve toplardamarlarını ilgilendiren atardamar tıkanıklığı, damar kireçlenmeleri, damar genişlemeleri (anevrizma), varis, lenfödem ve lipödem gibi temelinde damar problemi olan hastalıklarla ilgileniyorum. Bu hastalıkların kapalı ve açık tedavileri ameliyatlı ve ameliyatsız tedavilerini uygulamakla beraber aile öyküsü olan hastalarda bu durumdan korunmak için alınması gereken önlemleri ve koruyucu tedavileri de düzenlemekteyiz.

Tedavi alanlarınız içinde damar tıkanıklığı da var. Nedir bu kadar yaygın olmasının sebebi ? Belirtileri nelerdir?

Ergenlikle beraber özellikle erkeklerde ve menopoz sonrası kadınlarda damar içi yağlı çizgilenmelerle başlayan damar sertliği ve tıkanıklığı aslında çok yaygın ve yaygınlığının sebebi olarak ne yazık ki yaşadığımız ortam, spordan uzak kalmamız, yanlış beslenme özellikle yanlış yağ asitlerini tüketmemiz ve zararlı alışkanlıklarımız ama en çok da genetik nedenler ön plana çıkmakta. Damar tıkanıklığının en tipik bulgusu toplardamar tıkanıklığı varsa tıkanıklık olan bölgenin ilerisinde şişlik morluk ödem; atardamar tıkanıklığı varsa tıkanıklık olan bölgenin ilerisinde öncelikle eforla ağrı ve yorgunluk sonraki dönemde soğukluk, solukluk uyuşukluk ve her iki durumda da ağrı mevcudiyetidir. Süphe ettiğiniz durumda, sonrasında üzülmemek için damar hastalıkları konusunda uzmanlaşmış bir hekime muayene olmanız çok önemlidir.

Risk grupları var mıdır?

Risk grupları içerisinde ailede damar tıkanıklğı ve kalp krizi, inme, felç gibi durumlar olan kişiler, yüksek kollesterolü olan ve hareketsiz, masa başı iş yapanlarda özellikle bu hastalıkların gelişmeden saptanması ve önlenmesi büyük önem arz etmekte. Aslında günümüzde hepimiz risk altındayız, bu nedenle gerekli önlemleri almak büyük önem taşıyor.

Tedavileri hakkında bilgi verir misiniz?

Tedavi olarak eskiden ameliyatla uyguladığımız ama şimdi nadiren ameliyata gereksinim duyduğumuz, iğne deliğinden girerek en ciddi damar rahatsızlıklarını bile tedavi edebilmekteyiz. Bu sayede hastalar günlük hayatlarına çok kısa sürede dönebilmekte ve genellikle tedavilerini aksattıkları için (bu kadar kolay bir tedaviyi) pişmanlıklarını dile getirmektedirler. Tedavi artık korkulacak bir durum olmaktan çıkmış durumdadır.

Lipödem hakkında bilgi verir misiniz?

Lipödem son günlerde epey gündem olan bir yağ metabolizması hastalığıdır. Hormonel problem olmadığı sürece sadece kadınlarda gözlenmekle beraber genetik olarak otozomal dominant dediğimiz bir geçiş gösterdiğinden hastanın sadece annesi ve teyzesinde değil halasından ve baba tarafından da kalıtımla geçiş gösterebilmekte ve bu nedenle şişmanlık olarak nitelendirilebilmektedir. Vücudun yağ depolamasında olan bir bozukluk neticesinde belirli bölgelerde yağ toplanmakta ve bu yağ dokularının çevresinde fibrozis dediğimiz sert kapsüller gelişmektedir. Bu hastalık, multidisipliner olarak yaklaşılmadığı sürece tedavisinde pek de başarılı olunamayan bir rahatsızlık olup doğru şekilde yaklaşıldığında ise yüz güldürücü sonuçlar alınabilmektedir.

Siz lipödemde nasıl bir tedavi uyguluyorsunuz?

Lipödem tedavisinde 3 çok önemli husus bulunmaktadır. Damarların tedavisi, beslenmenin düzenlenmesi ve doğru cihaz - yaklaşımlarla uygun fizyoterapi hizmetinin verilmesi. Bu hastalıkta etkilenen damarların hangileri olduğu çok önemli olup gereksiz yapılan tedaviler ne yazık ki faydadan çok zarar vermektedir. Beslenme, konusunda bilgili bir diyetisyen tarafından hastalığın alt tipine göre düzenlenmelidir. Fizyoterapi kısmında ise etkinliği kanıtlanmış, bu hastalığa özel olarak üretilen cihazlar ve doğru merkezlerde eğitimini almış fizyoterapistlerce masaj ve tedaviler uygulanmalıdır. Her hastaya özel bir tedavi protokolü belirlenmesi gerektiğinden yani bu tedavinin kişiye özel olması gerektiğinden uygulanacak yöntemi tek bir yöntem olarak tarif etmek mümkün değildir.

Kesin tedavisi mümkün müdür?

Kesin tedavi yani bu hastalık hiç tekrar etmeyecekmişcesine tamamen normale dönebilmek ileride gen tedavileriyle mümkün olacaktır. Şu anda kesin tedavi bu hastalığı kontrole almaktır. Hastamızla beraber bu tedavi sürecinin iki aşaması olan eliminasyon ve idame fazlarını kişiye özel olarak düzenlemek ve bu sayede net sonuçlar alabilmek mümkündür. En üzücü kısım ise bu hastaların şişman olarak nitelendirilmesi olmaktadır. Bu hastalara bariyatrik cerrahi veya mide balonu gibi obezite tedavileri uygulansa bile yağ dokudan istenilen kayıp sağlanamamakta, vücut tipi düzene girememektedir. Lipödem hastalığınız olup olmadığını bu konuda eğitim almış olan ve doğru tanı koyabilen bir hekim değerlendirmesi sonucunda öğrenip; etkinliği kanıtlanmış doğru tedavi yöntemleriyle ve doğru beslenmeyle tedavi ettirmeniz önem taşımaktadır. Herkese sağlıklı günler dilerim. 

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT
Ekli Görseller