Yükleniyor...

Ortopedi ve travmatoloji geniş yaş grubuna hizmet eder

21 Mart 2024

Ortopedinin çok geniş bir alanı kapsadığını belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Burçin Karslı, “Travma, çocuk ortopedisi, spor-omurga-el ve tümör cerrahisi ortopedi ve travmatolojinin alt dallarındandır” dedi. Doç. Dr. Karslı, sağlıklı bir kas iskelet sistemi için doğru beslenme ve egzersizin önemine dikkat çekti.

Çalışmalarının spor cerrahisi üzerinde yoğunlaştığını dile getiren Doç. Dr. Burçin Karslı, spor cerrahisinin sıklıkla diz, omuz, ayak bileği, kalça, dirsek ve diğer eklemleri ilgilendiren yaralanmaların tedavisi ile ilgilendiğini kaydetti.

Kireçlenmenin 50 yaş üzeri hastalarda en sık görülen eklem hastalığı olduğunu ve eklem etrafındaki kasların kuvvetlendirilmesini amaçlayan doğru egzersizlerin kireçlenmedeki ağrıları azaltabileceğini belirten Doç. Dr. Burçin Karslı, erken dönemlerde hyaluronik asit ve plateletten zengin plazma (PRP) enjeksiyonları ile kök hücre tedavileri yapılabildiğini anlattı.

Ortopedi ve travmatoloji geniş bir yaş grubuna hizmet eder

Ortopedi ve travmatolojinin kas iskelet sistemi hastalıklarıyla ilgilenen ve farklı alt dalları olan bilim dalı olduğunu söyleyen Doç. Dr. Burçin Karslı, “Latincede Orthos (düzgün) ve Paedia (çocuk) kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Ortopedik deformiteli çocukları düzeltmeyi amaçlayan bir bilim dalı olarak doğmuş, günümüze ilgi alanını genişleterek gelmiştir. Pek çok uzmanlık dalı belli bir yaş grubuna hizmet ederken ortopedi ve travmatoloji, yeni doğan döneminden ileri yaş dönemi de dahil olmak üzere geniş bir yaş grubuna hizmet eder. Travma, spor cerrahisi, çocuk ortopedisi, omurga cerrahisi, el cerrahisi, protez cerrahisi ve tümör cerrahisi ortopedi ve travmatolojinin alt dallarındandır” diye konuştu.

Hastaları yaş gruplarında incelemek gerekir

Günümüzde hastaların farklı ortopedik şikâyetlerle kendilerine başvurduklarını belirten Doç. Dr. Burçin Karslı, “Ortopedi çok geniş bir branş olduğundan bize başvuran hastaları yaş gruplarında incelemek gerekir. İleri yaştaki hastalarda halk arasında kireçlenme denilen, bizim ise osteoartrit olarak adlandırdığımız eklem kıkırdağında genellikle ileri yaşa bağlı olarak ortaya çıkan hasarlanma sonucu eklem ağrıları sık görülür. Genç yaştaki hastalar genellikle spor yaralanmaları sonucu diz, omuz, ayak bileği gibi eklemlerdeki problemlerle bize gelirler. Çocuk yaş grubunda ise hastalar doğumsal kalça çıkıkları, çarpık ayak, skolyoz gibi hastalıklarla bize başvururlar. Travma ise tüm yaş grubunu etkiler” dedi.

Ağırlıklı olarak Ortopedik spor cerrahisi ile uğraşıyorum

Çalışmalarının spor cerrahisi üzerinde yoğunlaştığını dile getiren Doç. Dr. Burçin Karslı şunları söyledi: “Üniversite kliniklerinde akademisyen olarak çalışmanın avantajı kendinizi spesifik bir alanda derinlemesine geliştirebilmenizdir. Ben 10 yılı aşkın süredir ortopedik spor cerrahisi ile uğraşıyorum. Spor cerrahisi sıklıkla diz, omuz, ayak bileği, kalça, dirsek ve diğer eklemleri ilgilendiren yaralanmaların tedavisi ile uğraşır. Örnek verecek olursak menisküs yırtıkları, bağ yaralanmaları, omuz hareketini sağlayan rotator manşet yırtıkları, tekrarlayan omuz çıkıkları spor cerrahisinde sıklıkla karşımıza çıkan yaralanmalardır. Bu yaralanmaların tedavisi genellikle kapalı artroskopik yöntemlerle yapılır. Artroskopik ameliyatlarda çok küçük kesilerle ekleme girilir. Kamera aracılığıyla eklem içerisindeki yapılar yüksek çözünürlüklü bir monitöre aktarılır. Böylece bir kaç küçük cilt kesisiyle tanı ve tedavi yapılır. Kesilerin çok küçük olması, eklemin açılmaması iyileşme sürecini açık yapılan ameliyatlara göre oldukça kısaltır.”

Kireçlenme, 50 yaş üzeri hastalarda en sık görülen eklem hastalığıdır

Doç. Dr. Burçin Karslı, ‘Ortopedi ve travmatoloji hastalıkları neden olur? Bu hastalıkların ortaya çıkmasında en büyük etkenler nelerdir? Kilo, hareketsizlik ya da yanlış spor vs. etkenler ne derece önemli?’ sorumuzu ise şöyle yanıtladı: “Dejeneratif eklem hastalığı olan osteoartrit halk arasında kireçlenme olarak bilinir. 50 yaş üzeri hastalarda en sık görülen eklem hastalığıdır. Sıklıkla diz ve kalça eklemlerini etkiler. Yaş, genetik faktörler, aşırı kilo kireçlenmenin ortaya çıkmasındaki önemli etkenlerdir. 65 yaş üzeri kişilerin yüzde 90’ında en az bir eklemde kireçlenme vardır. Hastalarda en sık görülen bulgu ağrıdır. Hastalığın evresine göre ağrının şiddeti artabilir. Hastalığın ileri dönemlerinde eklem hareketlerinde kısıtlılık ortaya çıkabilir. Aşırı kilolu hastaların kilo vererek ekleme binen yükü azaltmaları gerekir. Zedelenmiş eklemlerin aşırı derecede kullanılmasından kaçınılmalıdır.”

Uygun hastalara PRP enjeksiyonları ve kök hücre tedavileri yapılabilir

Eklem etrafındaki kasların kuvvetlendirilmesini amaçlayan doğru egzersizlerin kireçlenmedeki ağrıları azaltabileceğini belirten Doç. Dr. Burçin Karslı, “Erken dönemlerde eklem içi enjeksiyonlar yapılabilir.

Hyaluronik asit enjeksiyonları, hastalardan kan alarak işlemden geçirip ekleme verdiğimiz PRP (Plateletten zengin plazma) enjeksiyonları ve kök hücre tedavileri uygulanabilir. Ancak özellikle altını çizmek istediğim bir nokta bu eklem içi enjeksiyon tedavileri uygun hasta grubu için kullanılmalıdır. Bunlar destek tedavileridir ve bu tedavilerden mucize beklemek yanlış olur. İleri evre kireçlenmesi olan hastalar için genellikle uygun olmayan tedavi yöntemleridir. İleri evre hastalarda cerrahi olmayan tedavilerden fayda sağlayamamışsak bu hastalara protez cerrahilerini uyguluyoruz. Hasarlı olan eklemi cerrahi olarak uygun kesilerle çıkararak yerine uygun protezler yerleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Düzenli egzersiz kasların ve kemiklerin güçlü olmasını sağlar

Sağlıklı bir kas iskelet sistemi için doğru beslenmenin önemine değinen Doç. Dr. Burçin Karslı, “Sağlıklı bir kas-iskelet sistemi için kilo kontrolü sağlamak, tütün ürünlerinden uzak durmak, düzenli egzersiz yapmak, yeterli miktarda uyumak çok önemlidir.

Gıdalarla kalsiyum, magnezyum ve çinko gibi minerallerin yeterli düzeyde alınması gerekir. Bu minerallerin eksikliği durumunda dışarıdan takviye sağlanmalıdır. D vitamini kemik sağlığı için önemlidir. Toplumumuzda D vitamini eksikliği çok sık görülmektedir. Bu nedenle doktor kontrolünde eksikliğinin giderilmesi gerekebilir.

Toplumumuzda son zamanlarda artış olsa da düzenli egzersiz alışkanlığı çok az. Düzenli egzersiz hem kasların hem de kemiklerin güçlü olmasını sağlar. Unutmamalıyız ki güçlü bir kas iskelet sistemi çocuklukta inşa edilmeye başlar. Bu sebeple düzenli beslenme ve egzersiz çocuk yaşlarda başlamalıdır” diye konuştu.

Doç. Dr. Burçin Karslı kimdir?

1975 yılında Ankara’da doğdum. Tıp ve uzmanlık eğitimimi Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesinde tamamladım. Mecburi hizmet sonrası öğretim üyesi olarak Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesinde akademik kariyerime başladım. 2021 yılında doçentlik unvanını aldım. Yaklaşık 1 buçuk yıldır özel kliniğimde hizmet veriyorum. Evli ve 2 çocuk babasıyım.

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT
Ekli Görseller