- Şehitkamil / Gaziantep
- +90 (342) 232 80 81
- info@cemiyet.com.tr
Jinekolojik operasyonlarda kapalı cerrahi tedavi yöntemleri ve genital estetiğe yöneldiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Halil Özkaya, “Rahim ve yumurtalık cerrahileri, idrar kaçırma ve kısırlık tedavileri, gebelik ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların takibi, üreme sağlığı ve genital estetik sunduğum en temel sağlık hizmetleri” dedi.
Kadın hastalıkları ve doğum branşının temelde kadın sağlığı, cinsel sağlık, gebelik takibi ve doğum fizyolojisini konu aldığını belirten Opr. Dr. Halil Özkaya, söyleşimizde gelişen teknolojiyle birlikte gerçekleştirilen laparoskopik cerrahinin sağladığı konfor ve estetikten de bahsetti.
Sağlık sektöründeki gelişmelere ve yeniliklere her zaman meraklı ve ilgili olduğunu söyleyen Opr. Dr. Halil Özkaya, yenilikçi tedavi yöntemlerini benimsediğini ve mesleğinde de uyguladığını anlatıyor. Opr. Dr. Halil Özkaya, aynı zamanda tıpta uzmanlık sınavı için Türkiye’nin birçok ilinde kadın hastalıkları ve doğum eğitmenliği yaptığını ifade ediyor.
Sizi tanıyabilir miyiz?
1990 Mersin doğumluyum. Evliyim, bir çocuk babasıyım. İlk ve orta öğrenimimi Mersin’de tamamladım. Gaziantep’le yollarım ilk kez lise eğitimi için Gaziantep Vehbi Dinçerler Fen Lisesine gelmem ile kesişti.
Ardından üniversite sınavında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini kazanarak tıp öğrenimi için Ankara’ya geçtim. Bir güneyli için soğuk sayılacak bu şehirde iyi bir tıp eğitimi aldım. Uzmanlık sınavını kazanarak Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum branşında ihtisasıma başladım, mezuniyetime kısa bir süre kala Adana Şehir ve Eğitim Araştırma Hastanesi’ne entegre olarak ihtisasımı tamamladım. Branşıma verdiğim önem ve ilginin yanında hastanenin vaka çeşitliliğinin getirdiği deneyim mesleki haz ve motivasyonumu üst noktalara taşıdı. Çukurova Üniversitesi Perinatoloji Bölümünde observer pozisyonunda görev aldım ve bu sayede riskli gebelik yönetimindeki deneyimlerim arttı. Uzman olmama yakın tarihlerde fen lisesinde aynı sınıfta okuduğum ve aynı tıp fakültesinde de yollarımın kesiştiği Pelin’le evlendik ve bir oğlumuz oldu. Eşim pediatri (çocuk hastalıkları) ihtisasına başlamak için Gaziantep’e geldi. Bu planlamayı birlikte yapmıştık. Ardından ben mecburi hizmeti burada tamamladım. Hasta iletişimine verdiğim önem, detaycı kişilik özelliğim ve inovatif tedavi modalitelerini kullanma isteğim beni çok daha özel bir zeminde, hastalara daha çok ilgi ve uzun süreler ayırarak çalışmaya yöneltti. Genç, dinamik ve iletişim yeteneği yüksek hekimlerin potansiyellerine ulaşmaları ve hastalarına maksimum fayda sağlayabilmeleri adına muayenehanelerde özel sağlık hizmeti vermeleri gerektiğine inanıyorum.
Uzmanlık alanınızdan bahseder misiniz?
Kadın hastalıkları ve doğum branşı temelde kadın sağlığı, cinsel sağlık, gebelik takibi ve doğum fizyolojisini konu alır. İşimizin tanımında en muzdarip olduğumuz kısım, ‘doğum doktoru’ olarak addedilmemiz. Rahim ve yumurtalık cerrahileri, idrar kaçırma ve kısırlık tedavileri, gebelik ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların takibi, üreme sağlığı ve genital estetik sunduğum en temel sağlık hizmetleri.
Özellikle üzerinde yoğunlaştığınız tedaviler var mı? Bunlar neler, açar mısınız?
Laparoskopik cerrahinin alanına giren her şey diyebiliriz aslında. Miyom cerrahisi, rahim alma, rahim sarkması, yumurtalık kisti ve idrar kaçırma operasyonları en temel laparoskopik cerrahi alanlarımız. Şimdilerde sınırlı vakalarda yapılmakla birlikte vajinal yolla kapalı ameliyat tekniği olan V NOTES'a karşı ilgim ve merakım gelişti. Bu yeni teknoloji, uygun hastaları konfor ve estetik açıdan laparoskopinin sağladığı avantajlar bakımından daha öteye götürecek gibi görünüyor.
Genital estetik için temel başlıklar; Labio minoraplasti (iç dudak estetiği), labium majoraplasti (dış dudak estetiği), vaginoplasti (vajen daraltma), perineoplasti (vajen ve perine estetiği), klitoral hudoplasti (klitoris estetiği), puboplasti (venüs tepesi ve pubis estetiği), labium majus (büyük dudak) yağ ve dolgu enjeksiyonları olarak sayılabilir. Muayenehane şartlarında yapılabilecek lazer radyofrekans yöntemleri ile vajinal daraltma, gençleştirme (rejuvenasyon), vajen beyazlatma, idrar kaçırma ve siğil tedavilerini uyguluyorum. Dünyada trend olan orgazm aşısı, cinsel istek ve haz artırıcı uygulamalar (Dolgu enjeksiyonları, PRP, O shot) G noktası büyütme yöntemlerini (G noktasına dolgu enjeksiyonu, G shot) uyguluyor ve klitoris duyarlılığının artırılmasına yönelik işlemleri de gerçekleştiriyorum.
Cinsiyet değişikliği operasyonları da var aslında söylenmesi gereken. Tabii biz kadın hastalıkları hekimi olduğumuz için bizim bu değişimdeki katkımız kadından erkeğe geçişe aracılık etmek. Kadına ait üreme fonksiyonundan yoksun hale getirme işlemi de denilebilir aslında. Bu vakaların özel durumuna istinaden danışan bize mahkeme kararı ile başvurur, bizler de kapalı yöntemle rahim ve yumurtalıkların alınma işlemini gerçekleştiririz.
Özellikle jinekolojik operasyonlardaki laparoskopik (kapalı cerrahi) tedavi yöntemlerinin tümüne ilgi duyuyorum. Gelişim hedefime bunu koydum, yeniliklere her zaman meraklıyım.
Eğitmen kimliğinizden de bahseder misiniz?
Şöyle izah edelim, tıp hekimliği mezuniyeti sonrası uzmanlık eğitimi için TUS (Tıpta uzmanlık sınavı)’a girmemiz gerekiyor. Bu sınava yönelik profesyonelleşmiş bir kurumda kadın hastalıkları ve doğum eğitmenliği yapıyorum. Kendi yazdığım bir soru bankam var. Türkiye’de yirmiden fazla şehirde yüz yüze eğitim veriyorum. Tıp öğrencilerine elimden geldiğince geniş bir tıbbi bakış açısı katmaya ve işin fizyolojisini göstermeye çalışıyorum. Öğretici ve açıklayıcı kimliğimi seviyorum.
Sağlık sektörü gerek teknolojik gerek uygulamalar açısından sürekli bir gelişim halinde. Siz kadın doğumun da içinde bulunduğu bu yeniliklerin, gelişmelerin neresindesiniz?
İlgi alanlarımı ve yönelimi belirleyen temel etken, sağlık sektöründeki inovatif gelişmeler ve teknolojilere olan merakımdı. Bu yüzden gelişmeleri ve güncellemeleri yakından takip ediyor ve mesleğimde uyguluyorum. Kadın doğumun da içinde bulunduğu cerrahi platforma, yeni fikirlere belki de tedavi geliştirici yöntemlere katkı ve yenilik sunmaktan keyif alıyorum. Nitekim tıpta uzmanlık sınavı için eğitmenlik kimliğim de bununla ilişkili olabilir. Bilişselliğin ve deneyimlerin getirdiği birikimleri, mesleğimde çözüm odaklı tedavilerde efektiviteyi arttırmak için hedefliyorum.
Cinsiyet değiştirme operasyonları kadın doğum hekimleri tarafından sıklıkla yapılır mı, süreci nasıl yönetiyorsunuz?
Spesifik bir cerrahi uygulama olduğu için az sayıda kadın hastalıkları ve doğum hekimi bu konuya eğiliyor. Süreç yönetiminin multidisipliner olduğunu öncelikle söylemeliyim. Uzun, prosedürel ve danışan-doktor işbirliğinin çok önemli olduğu bir alan. Danışanlarımla bu alanda iyi bir iletişim kuruyoruz. Bu konuda farkındalık yaratmayı ve bilgiyi arttırmayı değerli buluyorum. Tıp eğitimi sürecinde üzerinde daha çok durulması, daha derin öğretim yapılması gereken bir konu olduğunu düşünüyorum.