- Şehitkamil / Gaziantep
- +90 (342) 232 80 81
- info@cemiyet.com.tr
Psikiyatrist & Psikoterapist Uzmanı Dr. Emrah Yıldız, kliniğinde uyguladığı Transkraniyal Manyetik Stimülasyon (TMS) tedavisinin özellikle depresyon semptomlarının giderilmesinde önemli ve etkin bir tedavi olduğunu söyledi. Depresyonun yanı sıra sigara, uyuşturucu bağımlılıklarında da kullanılan TMS tedavisinin herhangi bir zararı ve yan etkisi bulunmadığına dikkat çeken Uzm. Dr. Yıldız, bu tedavinin olumlu sonuçlarının yapılan çalışmalarla da kanıtlandığını vurguladı.
Kliniğinde ilaç tedavisi, psikoterapi ve TMS tedavisi uyguladığını belirten Psikiyatrist & Psikoterapist Uzmanı Dr. Emrah Yıldız, ayrıca hipnoterapi, EMDR ve bilişsel davranış terapisi gibi psikoterapi tekniklerini de kullandığını anlattı. Bunların yanı sıra pek çok psikiyatrik rahatsızlığın tedavisini gerçekleştirdiğini ifade eden Uzm. Dr. Yıldız genellikle travmatik durumlarla alakalı psikiyatrik rahatsızlıklar, dikkat eksikliğinin oluşturduğu rahatsızlıklar, depresyon, aile ve çift ilişki sorunları ile ilgili çalışmalara yoğunlaştığını da sözlerine ekledi.
KLİNİĞİMDE HİZMET SUNUYORUM
Şu an danışanlarına kendi kliniğinde sağlık hizmeti sunan Psikiyatrist & Psikoterapist Uzm. Dr. Emrah Yıldız, “Tıp eğitimimi sırasıyla Akdeniz Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde tamamladım. Psikiyatri uzmanlık eğitimimi ise Gaziantep Üniversitesi'nde aldım. İhtisasımın bir bölümünü Harvard Üniversitesi, McLean Hastanesi'nde araştırma görevlisi olarak geçirdim. Mecburi hizmetimi Kilis Devlet Hastanesi'nde tamamladım. Halen Gaziantep'te kendi kliniğimde danışanlarıma özel hizmet sunmaktayım” dedi.
TMS TEDAVİSİ UYGULUYORUM
Kliniğinde sunduğu tedaviler hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Emrah Yıldız, şunları söyledi: “İlaç tedavisi (Farmakoterapi), psikoterapi ve Transkraniyal Manyetik Stimülasyon (TMS) tedavisi uyguluyorum. Ayrıca hipnoterapi, EMDR ve bilişsel davranış terapisi gibi psikoterapi tekniklerini de kullanıyorum.”
Uzm. Dr. Emrah Yıldız, özellikle üzerine yoğunlaştığı alanlar hakkında da, “Genellikle travmatik durumlarla alakalı psikiyatrik rahatsızlıklar, dikkat eksikliğinin oluşturduğu rahatsızlıklar, depresyon, aile ve çift ilişki sorunları çalışmayı tercih ettiğim ve yoğunlaştığım alanlardır” ifadelerini kullandı.
ERGEN VE YETİŞKİN DANIŞANLARA HİZMET VERİYORUM
Kliniğinde pek çok psikiyatrik rahatsızlığın tedavisini gerçekleştirdiğini belirten Uzm. Dr. Emrah Yıldız, “Depresyon, obsesif kompulsif bozukluk, kaygı bozuklukları, panik atak, yeme bozuklukları, uyku bozuklukları, travma sonrası stres bozukluğu, alkol ve madde kullanım bozuklukları, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, bipolar bozukluk, şizofreni gibi pek çok psikiyatrik rahatsızlık tedavisi yapıyorum. Ayrıca cinsel terapi, aile ve çift terapisi de uygulamaktayım. Kliniğimizde dirençli depresyon, obsesif kompulsif bozukluğu ve bağımlılıklar için TMS tedavisi de uyguluyoruz” diye konuştu.
TMS TEDAVİSİ BEYİN İŞLEYİŞİNİ DÜZENLER
TMS tedavisinin, ayakta yapılan tedavi prosedürlerini içerdiğini kaydeden Uzm. Dr. Emrah Yıldız, “Tedavi sırasında hastanın başına bir bobin yerleştirilir. Bobin, bir manyetik alan üreticisidir ve manyetik rezonans görüntüleme (MRI) makineleri tarafından kullanılanlara benzer manyetik darbeleri daha fokal olarak kullanır. Bu darbeler beyninizin düşük aktivitenin depresyona neden olduğu belirli bölgelerine küçük elektrik akımları gönderir. Elektrik akımlarını çok hissetmeyecek olsanız da, nöronları harekete geçirir ve beyin işleyişini düzenler” dedi.
TMS 40 DAKİKALIK SEANSLARLA UYGULANIR
TMS tedavisinin hasta koltukta otururken gerçekleştirildiğini söyleyen Uzm. Dr. Emrah Yıldız, “Bu tedavi kısa ve ayakta tedavi prosedürlerini içerdiğinden dolayı hastalar ortalama olarak haftada 5-6 defa 40 dakikalık seansa katılırlar. Biliş veya uyanıklık üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığı için randevulara kendi başına gelebilir ve her seanstan hemen sonra günlük aktivitelerine devam edebilir” diye konuştu.
TMS TEDAVİSİNDE DEPRESYON SEMPTOMLARINDA DÜZELME GÖRÜLMEKTEDİR
TMS tedavisinin özellikle depresyon için mevcut en etkili prosedürlerden biri olduğunu belirten Uzm. Dr. Emrah Yıldız, tedavi hakkında şu bilgiyi paylaştı: “TMS 1985'ten beri kullanımdadır ve 2008'den beri Amerika Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylanmıştır. Yapılan çalışmaların sonucunda, hastaların yüzde 75'inden fazlasında depresyonun semptomlarının şiddetinde en az yüzde 50 iyileşme görülmektedir. Hastaların yüzde 33'ünden fazlasında tam bir remisyon görülmüştür, yani neredeyse tüm depresyon semptomlarında düzelme görülmektedir. Ayrıca, şizofrenide negatif semptomlar gösteren ve bipolar bozukluğun depresif döneminde olan hastalarda TMS tedavisi kullanılmaktadır.
Bazı hastalarda tipik olarak hafif baş ağrıları olsa da, TMS tedavileri zarar vermez. TMS tedavisinin herhangi bir yan etkisi olmadığından dolayı hamile veya emziren, karaciğer, böbrek gibi organsal sorunlar yaşayan, ilaç kullanımı yapılamayan, ilaç kullanmayı istemeyen hastalar için TMS tedavisi avantajlı bir yöntemdir.”
TMS TEDAVİSİNE UYGUN OLAN HASTALAR
TMS tedavisinin kimlere uygulanabileceği hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Emrah Yıldız, “İlaç tedavi psikoterapi istemeyen veya ilaç kullanımının yan etkilerini tolere edemeyen hastalar için TMS tedavisi uygundur. TMS ayrıca Elektrokonvülsif Tedavi (EKT) alamayan veya denemekte isteksiz olanlar için alternatif bir tedavidir. Ancak TMS, epilepsi hastalarında veya beyin pili, kalp pili gibi vücudunda metal bulunan hastalar için uygun değildir” ifadelerini kullandı.
TMS TEDAVİSİNİN BAŞARI ORANI
TMS tedavisinin başarı oranlarının her hastalık için değişebildiğini söyleyen Uzm. Dr. Emrah Yıldız, “TMS tedavisi dirençli depresyon için umut verici bir tedavidir. Yakın zamanda yapılan bir gözden geçirme çalışmasında; Toplam 9 çalışmada TMS tedavisi alan hastaların yüzde 63’ünde tedavide yanıt alınmıştır. Obsesif kompulsif bozuklukla ilgili yapılan araştırmaların sonucunda da hastaların yüzde 60,3’ünde tedaviye olumlu yanıt verdikleri görülmüş ve obsesif kompulsif bozukluk belirtilerinde azalma saptanmıştır. TMS tedavisiyle ile ilgili özellikle şunu belirtmek istiyorum; TMS’ deki 5 aylık klinik pratiğimde sigara, esrar, metamfetamin ve kumar bağımlılığında ekstra olumlu sonuçlar aldım, bu benim için çok sevindiriciydi. Gebe ve emziren hastalarda kullanım kolaylığı olmasını da çok avantajlı buluyorum” dedi.
Dr. Emrah Yıldız kimdir?
Psikiyatri uzmanıyım. 1989 yılında Gaziantep'te doğdum. Tıp eğitimimi sırasıyla Akdeniz Üniversitesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde tamamladım. Bu süreçte yurt dışında da deneyim kazandım. Psikiyatri alanında donanımlı bir üniversite olan Harvard Üniversitesi'nde 6 aylık bir araştırma programına katıldım. Hobi olarak seyahat etmeyi ve psikiyatrideki gelişmeleri takip etmeyi seviyorum. Yeni kültürlerle tanışmak, farklı coğrafyalara seyahat etmek ve tarihi konuları incelemek diğer ilgi alanlarımdır.