Yükleniyor...

Psikoloji yetkinlik gerektirir!

21 Mart 2024

Çocuk, genç ve yetişkin grubuna danışmanlık hizmeti sunduğunu belirten Psikolog Deniz Altunkaya, çocuk alanında ‘Oyun Terapisi’ ve yetişkin alanında da ‘Bilişsel Davranışçı Terapisi’ uyguladığını kaydetti.

Alisa Psikoloji çatısı altında danışmanlık hizmeti sunan Psikolog Deniz Altunkaya, kişilerin başa çıkması zor durumlarda psikolojik destek almaktan çekinmemeleri gerektiğini vurguladı. Psikolojinin yetkinlik gerektiren bir alan olduğuna dikkat çeken Altunkaya, “Psikoloji, insan zihni ve davranışlarının karmaşıklığını anlamak için derinlemesine bir eğitim ve yetkinlik gerektiren önemli bir alandır” dedi.

Çocuk, genç ve yetişkin grubunadanışmanlık hizmeti sunuyorum

Alisa Psikoloji çatısı altında sunduğu danışmanlık hizmetlerinden bahseden Deniz Altunkaya, “Çocuk, genç ve yetişkin grubu ile çalışıyorum. Çocuk alanında oyun terapisi hizmeti vermekteyim. Oyun terapisi çocuğun öz güvenini artırabilir, duygusal düzenlemeyi sağlayabilir ve çözüm odaklı düşünme becerilerini geliştirebilir. Aynı zamanda çocuğun sosyal becerilerini güçlendirebilir, öfke yönetimi gibi zorluklarla başa çıkmalarına yardımcı olabilir ve duygusal iyilik halini destekleyebilir” ifadelerini kullandı.

Gerektiğinde psikolojik destek almaktan çekinmeyin

Deniz Altunkaya, “Psikolojik açıdan kişi kendisinin sağlıklı olup olmadığını nasıl anlar? Hangi durumlarda insanlar bir psikoloğa gitmelidir?” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Sosyal hayatın içinde, iş yaşamının stresi ve koşuşturmasıyla zaman zaman insanlar kendilerini yorgun, bitkin, endişeli ve gergin hissedebilirler. Bu oldukça normaldir. Bazen bu sorunlar kişilerin başa çıkması zor olan ciddi ve ağırlaşmış durumlar haline gelebilir. Sorunlarla yüzleşmek, nedenlerini doğru belirlemek, çözüm arayışına girmek ve gerektiğinde profesyonel destek almak çözüm bulmayı kolaylaştırır. Bu tür durumlarda kişinin uzmandan yardım alması kendisini daha iyi hissettirecektir. Bir psikolog, problemleri ve psikolojik rahatsızlıkları çözmek için psikolojiyle ilgili bilgi, teori ve araştırmalardan faydalanarak kişiye yardımcı olur. Psikolog, karşısındaki kişinin bakış açısını anlayarak, onun yaşamına destek olmaya çalışır. Öğretmez, yargılamaz, etiketlemez, eleştirmekten kaçınır ve önyargısızdır. Ayrıca, empati kurarak kişiye kendi çözümünü bulmasında yardımcı olur.”

Psikoloji, yetkinlik gerektiren bir alan

“Psikoloji, insan zihni ve davranışlarının karmaşıklığını anlamak için derinlemesine bir eğitim ve yetkinlik gerektiren önemli bir alandır” diyen Deniz Altunkaya, “Son zamanlarda kişisel gelişim eğitimlerinin popülerliği artmış ve bazı kişiler psikologluk gibi nitelikli bir mesleğe yönelmişlerdir. Ancak, psikolog olmak için sadece kendi kişisel gelişimimizi tamamlamak yeterli değildir. Psikolog olarak insanların derin duygusal ve zihinsel sorunlarıyla başa çıkmak için özel eğitim ve deneyime sahip olunmalıdır. Bu nedenle psikolog olmak isteyenlerin, bu mesleğin gereksinimlerini karşılamak için uygun eğitimi almak ve etik ilkeleri benimsemek için çaba göstermeleri bu noktada önemlidir” diye konuştu.

Bilişsel Davranışçı Terapisi uyguluyorum

Ergen ve yetişkin alanında ise Bilişsel Davranışçı Terapisi uyguladığını belirten Deniz Altunkaya, “BDT, bireyin zorluklarla başa çıkma şekillerini, düşünce kalıplarını ve inançlarını inceleyerek işe başlar. Terapist, bireyin olumsuz düşüncelerini tanımlamasına yardımcı olur ve bu düşüncelerin gerçekçiliğini sorgulamaya teşvik eder. BDT'nin bireysel terapi ile birlikte kullanılması depresyon, anksiyete bozuklukları, obsesif-kompulsif bozukluk, panik bozukluk, yeme bozuklukları ve bağımlılıklar gibi çeşitli psikolojik sorunların tedavisinde etkili bir yöntemdir” dedi.

Oyun ve oyuncaklar çocukların duygusal gelişimlerini destekler

Oyun ve oyuncakların çocukların hayatlarının vazgeçilmez bir parçası olduğunu belirten Deniz Altunkaya, şunları söyledi: “Oyun çocukların duygusal, sosyal ve zihinsel gelişimlerinde kritik bir rol oynar. Özellikle oyun terapisi bağlamında, çocukların duygusal zorluklarını ifade etmelerine, anlamalarına ve başa çıkmalarına yardımcı olur. Oyun, çocukların içsel dünyalarını dışa vurarak duygusal deneyimlerini ifade etmelerini sağlar. Örneğin, bir çocuk oyun sırasında korkularını, endişelerini veya travmatik deneyimlerini oynamak suretiyle ifade edebilir.

Ayrıca, oyuncaklar çocuklara duygusal rahatlık sağlar ve onlara güvenli bir ortam sunar. Örneğin, bir çocuk sevdiği bir peluş hayvanla oynarken sevgi ve bağlanma duygularını deneyimleyebilir veya oyuncak bebek aracılığıyla annelik veya babalık rolünü keşfedebilir. Oyun ve oyuncaklar, çocuklara çeşitli rolleri deneyimleme ve hayatın zorluklarını simüle etme fırsatı vererek, duygusal zekalarını geliştirmelerine yardımcı olur. Sonuç olarak, oyun ve oyuncaklar çocukların hayatlarının vazgeçilmez bir parçasıdır. Onların duygusal gelişimlerini destekler, duygusal ifadeyi kolaylaştırır ve güvenli bir ortam sağlar.”

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT
Ekli Görseller