Yükleniyor...

Smile lazeri bölgede ilk uygulayan doktorlardan biriyim

15 Kasım 2024

Tedavilerinin rutin göz muayenelerinin yanı sıra katarakt ameliyatı ve 'refraktif cerrahi' üzerine yoğunlaştığını ifade eden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Tüylü, Smile lazeri bölgede ilk ve en çok uygulayan doktorlardan biri olduğunu söyledi.

Göz hastalıklarının tedavisinde teknolojinin hızla geliştiğini belirten Op. Dr. Yusuf Tüylü, özellikle refraktif cerrahi ve Smile lazer konusunda teknolojiyi yakından takip ettiğini ifade etti.

Sizi tanıyabilir miyiz?

1989 yılında Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesinde doğdum. İlk ve ortaokul öğrenimimi Göksun Ericek İlköğretim Okulunda, liseyi Kahramanmaraş Süleyman Demirel Fen Lisesinde tamamladım. 2005 yılında çok istediğim İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesini kazandım ve 2011 yılında mezun oldum. 2012 yılında Adana Numune Eğitim Araştırma Hastanesinde başladığım göz hastalıkları ve cerrahisi ihtisasımı 2016 yılında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde tamamladım.

2017 yılından bu yana göz hastalıkları uzmanı olarak Hakkari, Kahramanmaraş ve Gaziantep’te çeşitli özel ve devlet kurumlarında görev yaptım. Şu an kısa zamanda çok güzel işler yaptığımız ve bünyesinde olmaktan çok mutlu olduğum Defa Life Hastanesinde çalışmaktayım. Gaziantep ve bölgede Smile lazeri ilk ve en çok uygulayan doktorlardan biriyim.

Üzerinde yoğunlaştığınız hastalıklar ve tedavileri hakkında genel bir bilgi verir misiniz?

Uzmanlık eğitimimiz süresince göz hastalıklarının her alanında tecrübe ediniyor, bir göz kliniğini tek başımıza idare ve sevk edecek şekilde eğitim alıyoruz. Çok geniş bir alanda standart hizmet vermektense kendimize de uygun olan ve hastalarımıza en faydalı olacak alanlarda yoğunlaşmanın daha doğru olduğunu düşünüyorum.

Bu nedenle de tedavilerim genel göz muayenesi yanı sıra katarakt ameliyatı ve 'refraktif cerrahi’ olarak adlandırdığımız özel bir alanda daha çok yoğunlaşmaktadır. Refraktif cerrahi, hastalarımızı gözlük derecelerinden kurtararak gözlük ve kontak lensten bağımsız görmesini hedefleyen özel bir alandır.

En yaygın refraktif cerrahi işlemler arasında Smile lazer, Excimer lazer (Lasik, Prk, No Touch lazer), göz içi mercek değişimi, akıllı lens ve fakik göz içi mercek (göz içi kontak lens) ameliyatları bulunmaktadır.

Özellikle Smile Lazer konusunda başarılı tedavileriniz olduğunu biliyoruz. Nedir Smile lazer, anlatır mısınız?

Smile lazer; miyopi ve astigmatizma gibi kırma kusurları olan, gözlük ve kontak lens kullanmak istemeyen kişilere uygulanan 3. ve son nesil lazer tedavi yöntemidir.

Kimlere uygulanır? Her gözlük kullanan kişi uygun mudur?

Smile lazer 18 yaş üzeri olan ve gözlük derecesi değişimi olmayan, korneal topografi gibi ek tetkiklerle gözleri lazere uygun bulunan, ek bir göz rahatsızlığı bulunmayan kişilerde güvenle uygulanabilir.

Tedavi süreci nasıldır?

Smile lazer çok hızlı uygulanan bir lazer tedavi yöntemidir, tek cihaz kullanılır. Lazer işlemi her göz için 20 saniye gibi çok kısa sürede tamamlanır ve hastanın lazer odasına giriş çıkışı toplam 10 dakikadır.

Kişi ne kadar sürede şikayetlerinden kurtulabilir?

Smile lazer çok hızlı iyileşir, sadece 2-3 saat gibi bir süre gözde yanma, batma ve sulanma olur. 4 saatin sonunda göz iyileşmiş olur. Böylece hastamız ertesi gün duş alabilir, işine dönebilir, araç kullanabilir ve sosyal aktivitelerine katılabilir.

Smile lazer konforlu bir tedavi yöntemi midir?

Diğer lazer yöntemlerine göre daha hızlı iyileşmesi, göz kuruluğuna çok daha az yol açması, kornea yapısını daha fazla koruması gibi birçok artısı var. Bütün bunlar sayesinde hem lazerin ilk dönemlerinde hem de uzun dönemlerinde en etkili ve konforlu tedavi yöntemidir.

Tedavi sınırları nelerdir?

Miyopide -10.00 dereceye, astigmatizmada -5.00 dereceye kadar Smile lazer uygulanabilir. Ama her hasta kendi özelinde bir bütündür ve ayrı değerlendirilir. Unutmayalım ki tıpta hastalık yoktur hasta vardır.

Risk grubu var mı? Böyle bir grup varsa onlara nasıl bir tedavi uyguluyorsunuz?

Gözlük dereceleri olan, gözlük ve kontakt lens kullanmak istemeyen kişilere bütüncül bir yaklaşım uyguluyoruz. Kişinin gözlerinin kaç derece olduğu, yaşı, mesleği, sosyal aktiviteleri göz önünde bulundurularak ve ayrıca korneal topografi gibi ek tetkikler ile kornea yapısı değerlendirilerek en uygun lazer tedavi yöntemine karar veriyoruz. Bazen hiçbir lazer tedavi yöntemi uygun bulunmuyor ve fakik göz içi mercek (göz içi kontak lens) ameliyatı ile kişinin refraktif kırma kusurunu düzeltiyoruz. Bazen de hiçbir lazer veya ameliyat uygun bulunmuyor.

Katarakt tedavisi nedir? Katarakt ameliyatı ile gözlüklerden kurtulmak mümkün mü?

Katarakt, rutin polikliniğimizde özellikle 50 yaş üzerinde çok sık gördüğümüz bir hastalıktır, tedavisi de ameliyattır. Kataraktı olan hastalarımız, gelişen teknoloji ile akıllı lens olarak adlandırılan yakın, orta ve uzak mesafede görmeyi sağlayan özel lensler ile gözlük derecelerinden de kurtulmaktadır.

Katarakt hastalarının hem ameliyat başarı oranlarının yüksek olması hem de gelişen akıllı lens teknolojisi ile yakın-orta-uzak gözlüklerden kurtulması gibi avantajları nedeniyle erken ameliyat olması ve çok beklememesi önemlidir.

Bunun yanı sıra kataraktı olmayan, uzak ve yakın gözlük kullanan 50 yaş üzeri kişilerde bu özel lensler ameliyat ile göz içine yerleştirilebilir. Böylece bu kişiler uzak ve yakın gözlüklerinden kurtularak gözlükten bağımsız rahat bir yaşam sürebilirler.

Göz sağlığını korumada nelere dikkat etmeliyiz. Ve rutin olarak ne kadar sürede göz kontrolü yaptırmalıyız?

Gözlerimiz, yaşadığımız dünyayı daha iyi tanımamızı sağlayan, günlük yaşantımızı sürdürmek için en çok çalışan organlarımızdan biridir. Göz sağlığı; genel yaşam kalitemiz ve günlük aktivitelerimiz üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Aslında göz sağlığımızı korumanın birkaç kolay ve çok etkili yolu var. Bunlardan bazıları, ‘Düzenli olarak vitaminlerden ve balık yağından zengin beslenmek, yeterli miktarda su tüketmek, yeterli ve düzenli uyku, güneş gözlüğü ile zararlı güneş ışınlarından korunmak, telefon, tablet ve bilgisayar kullanımlarımda zararlı ışınlardan korunmak için ışık miktarını azaltmak ve 20 dakikada bir 20 saniye gözlerimizi kapatarak dinlendirmek’ olarak sayılabilir.

Göz sağlığını korumanın kolay ve etkili başka bir yolu ise düzenli göz muayenesi yaptırmaktır. Düzenli göz muayeneleri, hem görme yetisini korumaya olanak sağlar hem de olası göz hastalıklarının erken teşhis ve tedavisinde bize yardımcı olur. Gözlük ya da lens kullanan kişiler her yıl düzenli olarak göz muayenesi olmalıdır. Görme problemi yaşamayan kişilerin de en azından her iki yılda bir göz muayenesi yaptırması gerekir.

40 yaş sonrası göz sağlığı, yaşa bağlı değişiklikler nedeniyle daha fazla risk altında olabilir. Bu dönemde göz muayenesinin yılda bir kez yapılması gerekir. Glokom, katarakt ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi sorunlar bu yaş grubunda daha sık görülür. Erken teşhis, bu hastalıkların ilerlemesini önleyebilir. Görme yetisindeki en ufak bir değişiklik bile dikkate alınmalı ve bir göz doktoruna başvurulmalıdır.

Diyabet, yüksek tansiyon, romatizmal hastalıklar gibi kronik hastalıkları olan bireyler, göz sağlığı açısından daha yüksek risk altındadır. Bu hastalıklar, gözde ciddi hasarlara yol açabilir ve bu nedenle daha sık göz muayenesi yapılması gerekir.

Her sektörde olduğu gibi sağlık sektöründe de teknoloji gün geçtikçe gelişiyor. Siz bunun neresindesiniz?

Teknolojinin belki de en hızlı geliştiği alanlardan biri de göz hastalıklarıdır. 30-40 yıl öncesinde katarakt nedeniyle insanların görmeleri çok düşük seviyelere inerken ve ameliyat ile çok yardımcı olunamazken, şu an katarakt olan kişiler 10-15 dakikalık özel bir katarakt ameliyatı ve göz içine yerleştirilen özel bir mercek ile uzak, orta ve yakın mesafeyi net görmekte ve aynı zamanda gözlüklerinden kurtulmaktadır.

Oct ve topografi gibi son teknoloji cihazlar ile göz dokuları en ince ayrıntılarına kadar incelenmektedir. Smile lazer uyguladığımız hastalarımız ertesi gün aracını kullanıp, işine ara vermeden hayatına devam etmektedir.

İyi bir göz doktoru olarak bütün bu teknolojiyi hastalarımızın yararına kullanmak için hem teknolojiyi yakından takip ediyoruz hem de en sıkı uygulayıcılarından olmaya çalışıyoruz. Yurt içi ve yurt dışı eğitim toplantılarında hem kendimizi güncellemeye devam ediyoruz hem de meslektaşlarımız ile birebir de fikir alış verişinde bulunuyoruz.

Özellikle refraktif cerrahi ve Smile lazer konusunda teknolojiyi en iyi takip eden doktorlar arasındayım. Yurt içi ve yurt dışında birçok meslektaşıma hem bilgi hem de uygulama noktasında yardımcı olmaya devam ediyorum. Tiran-Arnavutluk’taki meslektaşlarıma verdiğim Smile lazer cerrahisi eğitimi ile birçok Avrupa göz kliniğinden eğitim vermem için teklifler aldım.

 

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT
Ekli Görseller