Bilim insanları büyük çoğunluğu insanların etkisiyle olan küresel ısınmanın doğurduğu sonuçlardan biri olan iklim krizi için endişeli. Son zamanlarda dünya genelinde artan yangın ve sel felaketlerinin yaklaşık 10 yıl içerisinde geri adım atılamayacak noktalara taşınmasından korkuluyor.
Uzak bir gelecekte sandığımız gerçekler maalesef artık çok yakınımızda. Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) yeni yayınladığı raporu da krizin boyutunu gözler önüne seriyor. Rapora göre küresel boyutta görülen ısınma hızlanıyor. Tüm senaryolarda artık ezbere bildiğimiz 1.5 derece ısınma eşiğini geçmeye çok yaklaştık. Bu kriz dünyanın her bölgesini etkiliyor ve bazı sonuçların maalesef ki geri dönüşü olmayacak.
Her sofraya oturduğumuzda “eskiden bu sebzenin, meyvenin, ekmeğin bile tadı farklıydı” sözlerini işittiğimiz olur. İşte bu ilk belirtilerinden ve belki de fark edilmeden en çok hissedilen belirtilerden biri. Öte yandan yaz mevsiminde sıcaklıkların artması, kar yağan yerlere yar yağmaması, aşırı yağışlar gözle görülebilir belirtilerden birkaçı. Greenpeace Türkiye iklim krizi için “Bilim insanlarının yüzde 97’si geçtiğimiz yüzyılda iklimin ısındığını ve bu ısınmanın insan kaynaklı olduğunu kabul ediyor. NASA tarafından yapılan küresel sıcaklık ölçümlerine göre, modern ölçümlerin yapılabildiği 1880’den bu yana geçtiğimiz son yıllar gelmiş geçmiş en sıcak yıllar olarak kayıtlara geçti. Türkiye’de son yıllarda sonbahar ve ilkbaharın yarısı kışa, yarısı da yaza döndü. Birçok ülkede, iklim krizi deklarasyonları ile birlikte acil eylem planları masaya yatırılmaya başlandı. Geç olmadan harekete geçmeli, gezegenimizi birlikte korumalıyız” açıklamasında bulunarak herkesin bireysel olarak da olsa bir adım atmasını istiyor.