Yükleniyor...

Sürdürülebilir beslenme

15 Eylül 2021

Dünya Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu 2018 raporuna göre, dünyada 821 milyon insan aç, kısaca her 9 kişiden 1’i açlıkla mücadele ediyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’ne göre 2050’de dünyada 300 milyon insan açlıkla baş etmek zorunda kalacak.

Gelişmiş ülkelere bakıldığında ise her yıl üretilen gıdaların yaklaşık 1,3 milyar tonu, yani üçte biri israf ediliyor. Yıllık olarak tahılların yüzde 30’u, sebze ve meyvelerin yüzde 40-50’si, yağlı tohumların yüzde 20’si, et ve süt ürünlerinin yüzde 30’unun israf edildiği bildiriliyor. Oysa tüm dünyada gıda israfı yalnızca yüzde 25 azaltıldığında, 870 milyon insanın yıllık besin ihtiyacının karşılanabileceği belirtiliyor.

 

FAO ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) öncülüğünde gıda israfının önlenmesini, herkesin güvenilir gıdaya ulaşabilmesini, yoksulluğun ortadan kaldırılması, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakılabilmesi için ‘Sürdürülebilir Beslenme ve Gıda Güvenliği’ kampanyası başlatılmıştır.
FAO sürdürülebilir beslenmeyi; besleyici, güvenli, sağlıklı, ekosistemi koruyucu, ulaşılabilir, adil, ekonomik olarak erişilebilir, doğal kaynaklı yaşam biçimi olarak tanımlamıştır.
Dünyada birçok beslenme ve sağlık otoritesi, sürdürülebilir beslenme için öneriler sunmuştur; Hollanda Sağlık Konseyi (2011), İsveç Ulusal Gıda Ajansı (2012), Green Food Project, (2012) İtalyan Barilla Gıda ve Beslenme Vakfı’nın yayınladıkları raporlara göre;

Sürdürülebilir
beslenme ilkeleri

• Yeterli ve dengeli beslenin.
• Hayvansal kaynaklı proteinlerin (yumurta, et, süt) yerine bitkisel protein kaynaklarını tercih edin.
• Günde en az 5 porsiyon sebze meyve tüketmeye özen gösterin.
• Şeker, yağ, tuz içeren paketlenmiş gıdaların tüketim sıklığına ve miktarına dikkat edin.
• Baklagillerin, tam tahılların, fındık, ceviz veya badem gibi yağlı tohumların tüketimini arttırın.
• Sürdürülebilir balıkçılık ile avlanmış (sezonunda avlanmış, avlanma riski olmayan) balıkları tercih edin.
• Sebze ve meyveleri mevsiminde tüketin.
• Yerel besinleri tüketmeye ve yerli üreticilerden alışveriş yapmaya özen gösterin.
• İdeal vücut ağırlığınızı koruyun ve ideal vücut ağırlığına ulaşmak için çabalayın.
• Sofranıza gelen tüm besinlerin nereden, nasıl geldiğini düşünün ve sorgulayın.
• Kırmızı et, işlenmiş et ürünleri ve hayvansal kaynaklı yağ tüketimini azaltın.
• Satın aldığınız besinleri doğru koşullarda saklayın.
Besinlerin sularını veya sap, yaprak gibi kısımlarını değerlendirin.
• Ambalaj, poşet, plastik kullanımını azaltın, tekrar tekrar kullanılabilen çevreye zarar vermeyen geri dönüştürülebilir ürünler tercih edin.

Sonuç olarak yapılan çalışmalar; bireylerin besinleri satın alırken sürdürülebilirlik ve gıda güvenliğinden çok sağlığa etkisi, ulaşılabilir ve ekonomik olması üzerinde durduklarını göstermiştir. Toplumların ‘sürdürülebilir beslenme ve gıda güvenliği’ konusunda daha fazla bilinçlendirilmesi gerekmektedir.
Lütfen hiçbir besini israf etmeyin.

Sosyal Medyada Paylaş