Yükleniyor...

Kadınlar her alanda aktif olmalı

24 Şubat 2024

Girişimci Kadınları Destekleme Derneği(GİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Ekinci ile derneğin çalışmalarını ve hedeflerini konuştuk. Girişimci kadınların aralarındaki iş birliğini geliştirmeyi, dayanışmayı artırmayı amaçladıklarını ifade eden Ekinci, kadınların sosyal hayattan ekonomiye kadar her alanda güçlenmesi için projeler yürüttüklerini anlattı.

Kadınların çalışma hayatında olmasının önemine değinen Ufuk Ekinci, “Ülkemizin gelişmesi için kadınların yalnızca iş hayatında değil aktif siyasetin içinde olmasını da çok önemli buluyorum” dedi.

Ufuk Hanım sizi tanıyabilir miyiz?

Gaziantep doğumluyum. Öğrenim sürecimde Gaziantep’teydim. ODTÜ İnşaat Bölümünü bitirdikten sonra İşletme eğitimi aldım ve sonrasında Gaziantep Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptım. İş hayatıma Güven AŞ’de başladım. Çok şanslı idim, burada kocaman bir ailenin üyesi oldum. İş hayatımda en keyif aldığım dönem Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) yöneticiliğimdi. Çocuklarla birlikte olmak çok keyifliydi. İş yaşamımın en uzun süresi Limak’ta geçti. İnsan kaynakları yöneticisi olarak görev yaptığım şirketimden 2021 yılında ayrıldım. Şu anda danışmanlık üzerine bir şahıs şirketim var. Aynı zamanda Çimentepe projesinin yöneticiliğini yürütüyorum. Çimentepe; Şehitkâmil bölgesinde ticari, turizm ve konut alanlarının olduğu bir arsa satış projesi. Proje odaklı çalışmayı seviyorum.

1993 yılında ben Rotaract Kulübü başkanıyken Fatih’le tanıştık. O da Diyarbakır Rotaract Kulübü başkanıydı. Üç yıl süren arkadaşlığımız sonunda 1996 yılında evlendik. Fatih her zaman benim en büyük şansım oldu. İki çocuğumuz var. Oğlumuz Emin İstanbul’da yaşıyor, Narin Derin bu sene lise son sınıfta okuyor. Seyahat etmeyi seviyorum. Fırsat buldukça Fatih ile yeni yerler görmeye çalışıyoruz.

Girişimci Kadınları Destekleme Derneği(GİKAD) yeni dönem başkanısınız. Dernek çalışmalarından, amaç ve hedeflerinden bahseder misiniz?

Derneğimiz, girişimci kadınların aralarındaki iş birliğini geliştirmeyi, dayanışmayı artırmayı amaçlamaktadır. Girişimci kadınların işleri ile ilgili karşılaştıkları sosyal, hukuki ve maddi güçlüklerin aşılması amacıyla gerekli desteği ve yönlendirmeyi sağlamak; bu çerçevede istihdam yaratacak girişimci kadınlara danışmanlık ve eğitim hizmetleri konusunda destek olmak ve bu sayede girişimci kadın sayısının arttırılması hedeflenmektedir. Kadının ülke genelinde sosyal hayatta ve ülke ekonomisindeki konumunu güçlendirmeye yönelik destekte bulunmak için çalışmalar yürütmekte ve projeler geliştirmekteyiz. Derneğimiz ayrıca ulusal bazda faaliyet yürüten iki federasyona üyedir. Bunlardan ilki GİFED, Türkiye’de kurulan ilk girişimci iş kadınları federasyonu. 2021 yılında kurulan bu federasyonun kurucu üyesiyiz. GÜNSİFED ise Güneydoğu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu. TÜRKONFED çatısı altında güçlü bir konfederasyona bağlı. Federasyon üyeliklerimiz bizi ulusal bazda güçlü kılıyor. Uluslararası organizasyonlar, fuarlar, konferanslar yeni iş birlikleri yapmamızı sağlıyor, ufkumuzu açıyor.

Yönetim kurulunuzda kimler bulunuyor?

Gamze Balat Aşnük, Mehtap Özdemir, Tuba Atar, Buket Güç, Pınar Erdem, Duygu Ay, Nalan Kurt, Merve Çakmak, Ebru Öcal.

Ayağınızın tozuyla önemli projelere imza attınız. Bunlardan biri girişimci kadınları destekleme projesi. Bahseder misiniz?

GİKA, Rotary Kulüpleri tarafından yürütülen bir proje. Kadınların iş gücüne katılımı, ekonomik büyümeye katkısı, kadın girişimciliğinin farkındalığının artırılması ve kadınların eğitimlerle becerilerinin geliştirilerek e-ticaret yapabilmeleri için gerekli şartların oluşturulmasını hedeflemekte. Girişimci veya girişimci olmayı planlayan kadınlara Başkent Üniversitesi iş birliği ile e-ticaret, pazarlama stratejileri, hukuki sorumluluklar, mali sorumluluklar, marka oluşturma, medya kullanımı ve hibe desteklerinden yararlanma konularını içeren online eğitimler verilecek. Eğitimi tamamlayan kadınların GİKAP Pazar’da komisyonsuz olarak satış yapmalarına imkân sağlanacak. Biz bu proje için Gaziantep Rotary kulüpleri ile protokol imzaladık. Bu projeye derneğimiz çabaları ile yaklaşık 100 kadının katılmasını sağlıyoruz. Bunun yanı sıra derneğimiz üyelerinden eğitimci desteği ve mentorluk desteği verilmesini de planlamaktayız. Rotary’nin uluslararası bir STK olmasından dolayı, girişimci kadınların ürünlerinin daha geniş bir haritada değerlendirileceğini umuyorum.

Diğeri de Kıbrıs GİKAD ile yaptığınız iş birliği. Bu iş birliği hakkında neler söyleyeceksiniz?

Aslında bu, derneğimiz için çok güzel bir iş birliği. Biz buna GİKAD & GİKAD diyoruz. Aynı ismi taşıyan iki derneğin ortak projesindeki amacımız; iki ülkenin kültürlerini birleştirmek, gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak, iki ülke arasında iş birliğini geliştirmek ve kadınların ekonomiye katılmasını teşvik etmek. Gaziantep’in coğrafi işaretli geleneksel kumaşı kutnu ile Kıbrıs’ın geleneksel ‘Lapta’ işini bir araya getirerek ‘KUTLA’ markasını yaratıyoruz. Kıbrıs’ta gerçekleştirilen zirvede Kıbrıs GİKAD başkanımız İçim Kavuklu ile projemizi tanıttık. Hazırlanan runer, kırlent ve peçete tasarımları çok beğenildi ve siparişler verildi. Yakında KUTLA için atölyemizi tamamlayacağız.

Yeni dönem hedef ve planlarınız nelerdir?

Ocak sonu Güvenilir Ürün Platformu ile GÜNSİFED önderliğinde Adıyaman’daki üreticiler ile büyük firmaların alım heyetlerini bir araya getirdik. Trendyol, Migros, Carrefoursa, Shopsa, Hepsi Burada, Getir gibi markalarının üst düzey satın alma yöneticileri bu organizasyon için Adıyamanlı üreticilerle bir araya gelerek iş birliği sağlandı. Bu projenin Adıyaman’da yapılmasını çok önemsiyoruz. Derneğimizin önerisi doğrultusunda depremden daha fazla etkilenen bir şehre katkı sağlamak bizim için çok önemli. Yönetim Kurulu üyemiz Nalan Kurt’un öncülüğünde başlayan projenin girişimcilere katkı sağlayacağını düşünerek, bundan sonraki zirvenin Gaziantep ayağında GİKAD olarak, Güvenilir Ürün Platformu ile iş birliğimiz devam edecek.

Girişimci kadınlar ile ilgili büyük bir network ağımız var. İhtiyaç analizine göre eğitimler ile ilgili planlamaları yürütüyoruz. Girişimci kadınlara rol model olması düşüncesiyle Gamze Cizreli ile görüşmelerimiz devam ediyor. Yakın zamanda derneğimiz ev sahipliğinde konuşmacı olarak kendilerini Gaziantep’te ağırlayacağız.

Girişimcilikte eğitimin önemine inanıyoruz ama bunun çocuklarımız ile başlaması ve küçük yaştan eğitim hayatına uyarlanması gerektiğini düşünüyoruz. Derneğimiz ile üniversite iş birliğinde, okul öncesi çocuklara yönelik girişimcilik eğitimleri/kurslarını hayata geçirmeye hazırlanıyor. Fatma Servet Hıdıroğlu’nun yürütücülüğünde hazırlanan projeyi biz de heyecanla bekliyoruz. GİFED ile Balkan ülkeleri ve Türki Cumhuriyetler kapsamında bir projeye başlıyoruz. Ulusal bazda iş birlikleri sağlamak adına güçlü bir projede yer almak bize de güç veriyor.

Çalışma hayatınızın olmazsa olmazları nelerdir?

İş hayatımda hep planlıyımdır. Sakin olmak, iş hayatında çok önemli bana göre. Aniden gelişen kriz durumunda sakin kalırım ve bu durumda çözüm odaklıyımdır. Destekleyici iş ortamının önemine inanırım, çalışma arkadaşlarımın iyi ve kötü günlerinde yanlarında olmaya çalışırım.

Kadınların çalışma hayatında olması konusunda neler söylemek istersiniz?

Kadınların çalışma hayatında olmasını çok değerli buluyorum. Kadınlar kendi ayakları üzerinde durabildiğinde, güçlendiklerinde ve ‘insan sermayesi’ kazandıklarında bundan hem çocukları hem aileleri hem de toplum kazançlı çıkmaktadır. Bence kadınlar iş hayatında sadece maddi kazanç sağlamakla kalmıyor, kişisel olarak da güçleniyor, bakış açıları değişiyor, gelişiyor ve çocuklarının yetişmesinde daha bilinçli hareket ediyorlar. İyi bir planlamacı olan kadınlar iş hayatını ve ailesini yönetirken, aynı zamanda çocuklarını yetiştirmekte hatta sosyal yaşamın parçası olabilmektedir. Güçlü bir ekonomiye sahip olmak için kadınların ekonominin bir parçası olması büyük önem taşımaktadır. Ülkemizin gelişmesi için kadınların sadece iş hayatında değil aktif siyasetin içinde olmasını da çok önemli buluyorum.

STK’larda yıllardır aktif bir isimsiniz. Hangi STK’larda görev aldınız?

İlk görev aldığım STK Gaziantep Rotaract Kulübü. Yönetim kurulundaki görevlerimden sonra Rotaract Kulübünün başkanlığını yaptım. Daha sonra da Bölge Rotaract Temsilciliği görevini yürüttüm. Daha sonra Kavaklık Rotary Kulübüne katıldım. Şu anda Fatih bu kulübün üyesi, ben eş olarak destek veriyorum. 1992-1995 döneminde Gaziantep Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği’nin Yönetim Kurulunda görev aldım. Bir süre aktif olmayan derneğin tekrar yapılanmasını sağlamak adına güzel çalışmalar yaptık. Gaziantep Kulübü, üyesi olmaktan onur duyduğum bir dernek. Üye olduğum ilk yıl yönetim kurulunda yer aldıktan sonra iki yıl da kulübün başkanlık görevini yürüttüm.

İş hayatım içinde de sektörel görevlerim oldu. Limak Çimento’da görev yaptığım sürede Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Gaziantep Temsilci olarak çimento sektörü işverenlerini temsil ettim. Şu anda Girişimci Kadınları Destekleme Derneği’nin başkanlığını yürütüyorum. Eşim Fatih de Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneğinin Gaziantep Şube Başkanı.

STK'lar bireysellikten toplumsallığa geçişi sağlar. Bu nedenle biz ailemizden başlayarak çocuklarımızın sivil toplum kuruluşlarında etkin rol almasına destek oluyoruz. Emin, Kavaklık Interact kulübünün kurucu başkanı idi. Buradaki kazanımları üniversite burs almasında ve yurt dışı programlarına katılmasına büyük katkı sağladı. Narin Derin ilk başkanlık deneyiminde bölgenin en iyi ödülünü alarak bu yolda iyi bir motivasyon kazandı. Gençlerin toplumu sahiplenmesi ile güçleniriz. Çünkü toplumun gücü bireylerinden kaynaklanır. Teşekkür ederim.

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT
Ekli Görseller