Yükleniyor...

Görenleri büyüleyen bir mekân: HAVARA

22 Aralık 2023

Bir ‘Geri dönüşüm’ projesi olarak hayata geçirilen ve aynı zamanda kadınların istihdamına yönelik bir sosyal sorumluluk projesini de içeren Havara Kitap Kahve ve Yemek Evi ziyaret eden misafirlerini hem mimari konsepti hem de lezzetleriyle büyülüyor. Gaziantep gastronomisini sürdürülebilir kılmayı hedefleyen Havara’nın koordinatörlüğünü yürüten Esin Çayırağası ile mekânın doğuş hikayesini, konseptini ve sunduğu hizmetleri konuştuk.

Panorama 25 Aralık Müzesi avlusunda yer alan Havara Kitap Kahve ve Yemek Evi, damak tadına düşkün olanlar ve misafirlerini Antep yemekleriyle ağırlamak isteyenler için önemli bir lezzet ve keyif durağı… 

Havara nasıl doğdu, anlatır mısınız? 

Dünyada bir ilk ve örneği olmayan geri dönüşüm projesidir. 2015 senesinde UNESCO yaratıcı şehirler ağına ‘Gastronomi’ dalında katılan Gaziantep, o günden günümüze gastronomi alanında sahip olduğu kadim değer ve bilgileri katma değer oluşturarak geliştirmekte ve Gaziantep mutfağını sürdürülebilen bir mutfak haline getirmeyi hedeflemektedir. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin’in desteğiyle, EG Mimarlık kurucularından Mimar Erden Güven imzasıyla hayata geçen Havara Kitap Kafe ve Yemek Evi aynı zamanda kadınlarımıza yönelik önemli bir de sosyal sorumluluk projesidir.  

Sosyal sorumluluk projesi olduğundan bahsettiniz. Biraz açar mısınız? 

Eli lezzetli, hamarat 16 ev kadınımız günlük yaşamdaki rollerini artırmak, üretkenlik değerlerini çoğaltmak ve aile bütçelerine katkıda bulunmak için dönüşümlü olarak ve yarı zamanlı burada çalışıyorlar.  

Kadınlarımızı günlük hayat içerisinde ekonomiye kazandırmayı, kendi ekonomik özgürlüklerini elde etmelerini ve sosyal hayatta daha fazla söz hakkı sahibi olmalarını sağlamayı, bunu yaparken de kadim bilgiler ışığında yoğrulmuş olan Gaziantep ev mutfağımızı sürdürülebilir bir turizm kimliği olarak sunmayı hedefliyoruz. Mimari konseptinden tabaklara konan yemeklere kadar her detayı sürdürülebilirlik ilkeleri içerisinde değerlendiren bir işletme modelidir Havara. 

Peki, isminin anlamı nedir? 

Havara, yapılırken çok kolay şekil alabilen, oturdukça da sertleşen Gaziantep’e özgü eski bir taşın ismi. Eski Antep evi olarak bilinen evlerde kullanılan beyaz taşlar. 

Havara çok özel bir geri dönüşüm projesi. Biraz bilgi verir misiniz?  

Mimari konseptimiz 'Sıfır atık' politikamız doğrultusunda EG Mimarlık kurucusu Erden Güven tarafından, tamamen atık malzemelerin, yerinde uyarlama ve uygulamalarının ince sanatçılık ve işçilik ile sentezlenmesi üzerine kurgulanmıştır. 

Örneğin; masa ve aydınlatmalarımız elektrik kablolarının sarıldığı makaralardan, doğal vitray olarak görsellenen duvarımız 54 bin adet soda şişesinden, tavanımız hurdaya ve erimeye giden ürünlerden seçilen 20 ton cnc atığından, sandalyeler kalorifer uyarlaması borusundan, minderlerimiz toplama istasyonlarına atılan pantolonlar ve tekstil atıklarından, iç dolguları da konfeksiyon kırpıntılarından oluşturuldu. Duvarlarımızdaki tahtalar mobilyalarda ve pide fırınlarında yakacak olarak kullanılan tahtalardır. Bu tahtaları Hitit rölyeflerini referans alarak duvarlarımıza uyguladık. Şişe kapakları ise mozaik sanatından esinlenerek masaların yüzeylerinde kullanıldı. Ve Havara’da bunlara benzer pek çok atık ve geri dönüşüm malzemesi kullanılmıştır. 

Konseptinisden bahseder misiniz? Restoranın yanı sıra bir de kütüphaneniz var... 

Havara; restoran ve kitap kafeden oluşuyor. Giriş katımızda bir kütüphanemiz var, kütüphanemizde askıda kitaplarımız bulunuyor. Bunlar okunmuş ve ikinci el kitaplar. Bu kitapların tamamı bize bağış yoluyla geldi. Örneğin Gaziantepli yazarımız Ahmet Ümit’in kitapları var. O da bize kitap bağışında bulundu. Yine Gaziantepli yazar Zeynep Göğüş de bağışta bulundu. Çok değerli isimler bu şekilde kütüphanemize destek oldu. Buraya gelen misafirlerimiz kahve-çay eşliğinde kitaplarını okuyorlar, keyifle vakit geçiriyorlar.   

Mutfağınızdan ve lezzetlerinizden bahseder misiniz bize? Menünüzde nelere yer veriyorsunuz, nelere dikkat ediyorsunuz? 

Gaziantep ve gastronomi kelimeleri yan yana gören herkesin aklına ilk olarak kebap ve baklava geliyor. Hâlbuki Gaziantep’in yaratıcı kentler ağına girebilmesine olanak veren gastronomi değerlerinin en ağır ve çeşitli kalemlerini ev mutfağı ve kazan yemekleri oluşturuyor.  

Menümüz her gün ayrı ayrı özel olarak hazırlanıyor ve her gün yöresel 8 kazan yemeğimiz menümüzde yer alıyor. Yemeklerimizin mevsimsel olmasına özen gösteriyoruz. Yuvarlama, analıkızlı, yut beni unut beni, yoğurtlu patates, firik pilav, şiveydiz, sarımsak aşı, çağla aşı, erik aşı, yaz ve kış dolması gibi Gaziantep’e özgü yemeklerimiz var.  

Mutfakta hijyen bizim için çok önemli. Evimizin mutfağı nasılsa Havara’nın mutfağı da aynı şekilde temizdir. Sebzelerimizin taze, günlük ve doğal ortamından gelmesine dikkat ediyoruz. Salça, zeytinyağı, biber, bakliyat gibi kullandığımız tüm malzemelerde yine evimizdeki özeni gösteriyor, kaliteli olmasına önem veriyoruz. Ürünlerimizi alırken kadın üreticileri desteklemeye dikkat ediyoruz. 

6 GÜN AÇIK 

Sabah 9.00-10.00 saatleri arasında kafemiz açılıyor. 12.00-14.30 saatleri arasında üst katta yemek servisimiz oluyor. 17.00’den 20.00’ye kadar da akşam yemeği servisimiz devam ediyor. Pazartesi günleri haricinde haftanın 6 günü hizmet veriyoruz. 

Özel günlere de ev sahipliği yapıyorsunuz… 

Havara, 25 Aralık Panorama Müzesi avlusunda. Dolayısıyla müzeyi ziyaret eden turistlerin de büyük ilgisini çekiyor. Aynı zamanda tüm vatandaşlarımıza açık. Dileyen misafirlerimiz arkadaşlarıyla ya da aileleriyle beraber gelip yemeklerini yiyebildikleri, kahvelerini içip sohbet edebildikleri gibi şehir dışından gelen misafirlerini Antep lezzetlerini tattırmaya da getiriyorlar. Aynı zamanda derneklerin, sivil toplum kuruluşlarının ya da grupların özel davetlerine de hizmet veriyoruz.  

Nasıl tepkiler alıyorsunuz? 

Hem mimarisiyle hem de mutfağıyla büyük ilgi görüyor Havara. Gelen misafirlerimiz hayranlıklarını dile getiriyorlar ve memnuniyetlerini buradan ayrıldıktan sonra da çevreleriyle paylaşıyorlar. Dolayısıyla her geçen gün bilinirliğimiz ve misafir sayımız artıyor. En merak edilen konular arasında bu atıkları nasıl bir araya getirdiğimiz, bunların korunması ve temizliğinin nasıl yapıldığı. O kadar büyük bir emek ve çalışma var ki Havara’nın arkasında, elbette bakımları özel olarak özenle yapılıyor. Büyük bir beğeni ve ilgiyle karşılaşıyoruz diyebilirim. 

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT