- Şehitkamil / Gaziantep
- +90 (342) 232 80 81
- info@cemiyet.com.tr
Tarzını, ‘modern, zamansız ve özgün’ olarak tanımlayan Mimar Melike Yalçın Barak, projelere genel yaklaşımını ise, ‘Sağlamlık, işlevsellik ve estetik’ olarak ifade ediyor. Her projenin farklı bir bakış açısı ve farklı bir yaklaşım gerektirdiğini belirten Melike Yalçın Barak, bu yaklaşımda en önemli ölçütün kullanıcılar olduğunu dile getiriyor.
Bir mimarda olması gereken en temel özelliklerin disiplin, empati ve özveri olduğunu söyleyen Mimar Melike Yalçın Barak, projeleri hayata geçirirken özgünlüğünü korumaya özen gösterdiğini anlatıyor.
Sizi tanıyabilir miyiz?
2011-2015 yılları arasında özel sektörde sayısız projenin mimarlığını yürüttüm, 2015 yılı itibariyle de özgün projelerimi kendi adımı taşıyan Melike Yalçın Mimarlık çatısı altında hayata geçiriyorum. Üretmek ve deneyimlemek için çıktığımız yolculukta, mimari tasarım konusunda uzman ekibimizle birlikte mimari ruhsat projeleri, iç mekân tasarımı, cephe tasarımları ve uygulama faaliyetleri olarak farklı ölçekli projelerle hizmet veriyoruz. Projelerimde ölçüt olan üretmek ve deneyimlemek kavramları, bugün ekipçe yaptığımız iç mekan tasarımları, mimari projeler ve çeşitli tasarım faaliyetlerinin de temelini oluşturmakta; her projede ayrı bir ruh ve doku yansıtmaktadır.
Bize meslek seçiminizden bahseder misiniz?
Mimarlık benim için bir meslek değil tutku. Mesleğime aşığım diyebilirim. “İşi yaparken mutlu oluyorsanız gerisinin önemi yok” demek isterim. Başarı denilen şeyin ne olduğu şüpheli, başarısızlığın ikiz kardeşi bile olabilir.
Sunduğunuz hizmetlerden bahseder misiniz?
Şu anda devam ettiğimiz projeler arasında organize sanayi bölgesinde devam eden 2 adet idari bina projesi, Şehirgösteren’de bir adet klinik ve idari bina, Yamaçtepe tarafında devam etmekte olan villa projesi, 15 Temmuz’da iç mekan tasarımının uygulamasına başladığımız villa ve 3 adet konut ruhsat projemiz bulunmaktadır. Proje çeşitliliği açısından çok fazla projeye imza atmış bulunmaktayız. Çalışmalarımız sadece Gaziantep ile sınırlı olmamakla birlikte; Bitlis/Ahlat, Ankara ve Mersin’de de şu an tasarım ve uygulama takibini yaptığımız projelerimiz bulunmaktadır.
Çeşitli mimari faaliyetlerimiz ile birlikte endüstriyel yapılarda marka değerlerini yansıtan projeler üretmekteyiz. Mimari ruhsat projeleri, iç mekân tasarımları (idari bina, villa) ve ruhsat aşaması itibariyle başlayıp, uygulaması ve akabinde iç mekan tasarımıyla taçlandırdığımız proje gruplarımız mevcuttur. Aynı zamanda şehrin kaosundan uzaklaşmak isteyen kullanıcılarımıza ‘yaşayan ve yaşatan mekânlar’ diyebileceğimiz peyzaj projesi hizmeti de sunmaktayız.
Projelere genel yaklaşımınız nedir?
Projelerimizde öncelikle nefes aldığınız mekanları renklendirerek ve sizi benzerlerinden farklı bir noktaya taşıyarak hayatınıza anlam katmayı hedefliyoruz. Yenilikçi ve zamansız projeler hayata geçirmek, bunu yaparken müşteri isteklerini ergonomi ve tasarımla harmanlayıp, mekân kullanımını maximum hale getirecek mekanlar oluşturmaya çalışıyoruz.
Elbette Mimar Vitrivius’un da belirttiği gibi; ‘Sağlamlık, işlevsellik ve estetik’ ancak her proje farklı bir bakış açısı, farklı bir yaklaşım gerektiriyor. Buradaki yaklaşımda da en önemli ölçütümüz kullanıcımız olmaktadır. Kullanıcımızın hayat tarzı, zevkleri, mekânları kullanma ölçütleri gibi kıstaslar mekan tasarımında bizleri yönlendirmektedir.
Tarzınızı nasıl tanımlarsınız?
Tarzımız için modern, zamansız ve özgün diyebiliriz. Projelerde etüt aşamasıyla birlikte trendi yakalayan, estetik kaygılarla birlikte bunu sanatla harmanlayan, kullanıcısından ve tasarımcısından izler barındıran detaylar da çizgimizi oluşturmakta diyebiliriz.
Var mı bir ilham kaynağınız?
Bir mimar olarak doğadaki her şeyden her objeden her motiften ilham alınabileceği kanaatindeyim. Proje sürecinde bizi peşinden sürükleyen; o fikri geliştirerek, evrimleştirerek, büyüterek bambaşka bir olguya dönüştürdüğümüz bir fikir aslında ilham.
Mimari tasarımda doğanın estetik özelliklerinden esinlenmek oldukça yaygındır. Örneğin bir dağın silueti veya bir ağacın dalları bir binanın formunu şekillendirebilir. Doğadan ilham alırken detaylara odaklanmak önemlidir. Bir çiçeğin deseni, bir yaprağın dokusu veya bir kaya parçasının şekli gibi küçük detaylar, mimari detayları oluştururken ilham kaynağı olabilir. Dağların keskin hatlarından dalgaların yumuşak eğrilerine kadar doğadaki çeşitliliği anlamak tasarımınıza benzersiz bir perspektif kazandırabilir.
Bir mimar için olmazsa olmaz özellikler nelerdir?
Bir mimar için olmazsa olmaz özellikler disiplin ve empatidir. Bir işe başladığınız andan teslim edeceğiniz sürece kadar tasarımınıza gösterdiğiniz özveri, başarınızı ortaya koymanızda en önemli unsurdur. Bununla birlikte tasarladığınızın mekanın kullanıcısıyla empati kurabilmek, o mekanda kendinize yer edinmek ve bu anlayışla tasarımı ele almak taraflar için yüz güldüren sonuçlar ortaya koymanızı sağlar.
Mimarlık özveri göstermeniz gereken, disiplin isteyen ve gerçekten keyfine varabilecek kişilerin yapması gereken bir meslek. Mimarın koordinasyon becerisi yüksek olmalı. Uyumlu bir kişiliğe sahip olmalı. Bu değerleri barındıran bir kişi ekibimizin kimyasını yakalayabilecek şekilde olumlu, enerjisi yüksek ve pozitif ise benim için çalışma arkadaşımız olabilecek bir potansiyele sahip demektir. Mimarlıkta başarılı olmak için gereken karakter özelliklerine gelince, öncelikle mimarlığı sevmek gerek. Çok gezmek, çok görmek, öğrencilikten başlayarak çok çalışmak gerek. Mesleğimizin dinamikleri çok fazla. Mimarlık çağla birlikte yaşar, değişir; her mimar da bu değişimleri, gelişimleri ve yenilikleri takip etmeli. Araştırmaları, makaleleri, seminerleri önemsemeli, yaşanan dönemin nabzını tutarak bu ihtiyaçlara yanıt vermelidir. Gözümüzün değdiği her mekânı, deneyimlediğiniz tüm anları biriktirebilmek... Bunlarla vizyonumuzu besleyip, alanlarınızı, algınızı genişletmek. Mimar olarak bizim görgümüzü, bilgimizi, perspektifimizi, vizyonumuzu sürekli genişletebilmemiz gerek diye düşünüyorum.
Sizce bir projeyi başarılı kılan en önemli özellikler nelerdir?
Bir projeyi başarılı kılan en önemli özellik, vaat ettiğiniz projeyi vaat ettiğiniz süre dahilinde final aşamasına getirebiliyor olmanızdır. Bir de render olarak tabir ettiğimiz çalışmalara ek olarak yaptığımız seçimler, aksesuarlar ve eklediğimiz imza niteliğindeki her dokunuş bir araya geldiğinde renderdaki görseli birebir yakalayabilmektir. Bizim işimiz estetik kaygıları elden bırakmadan ihtiyaçları karşılayarak kullanıcıyı memnun etmektir. İşine hakim bir proje yöneticisine sahip olmak gerçek proje başarısının ilk adımıdır. Ancak bir projenin sonucunu büyük ölçüde etkileyen başka önemli faktörler de var. Bir projenin başarıya ulaşabilmesi için dikkatli planlama, ayrıntılara önem verme ve etkili iletişim gerekiyor. İyi bir yönetim ve güçlü bir proje kapanışı ile projelerimizi başarıya ulaştırabiliyoruz. Ayrıntılara dikkatle bakmak ve dış bilgi kaynaklarını dinlemek bir projenin başarısı için hayati önem taşır. Ekibin açık iletişimin içinde tutulması kesinlikle gereklidir. Belirli bir zaman çizelgesi altında çalışırken ekibin iyi bilgilendirilmiş olması önemlidir.
Bir projede her şeyin sorunsuzca yürütülmesini sağlamaya çalışmak proje yöneticisinin işidir. Ancak mükemmel bir proje yöneticisinin olması başarılı bir proje çıktısını garanti etmez. Tüm ekibin önemli faktörlere dikkat etmesi, projenin gerçek başarıya ulaşmasına yardımcı olacaktır. Bu başarı daha sonra proaktif ve iyi kurgulanmış proje planlarının yapılmasına ve gelecekteki tüm projelerin kalitesinde bir artışa yardımcı olacaktır. Biz ekip anlamında artık bu başarıyı yakaladığımızı düşünüyoruz.
Tasarlamayı istediğiniz özel bir proje var mı?
Bizim için çalıştığımız her proje eşsiz ve özeldir. Bazı konseptlerde yaratıcılık anlamında daha fazla fırsat imkanımız olduğu için bu projeler bizi daha fazla heyecanlandırır. Şirehan Hotel için tasarladığımız ve uyguladığımız konsept odalar bu projeler arasında. Tarihi konseptli projeler bizim için inanılmaz keyifli tasarım süreçleri ortaya çıkarıyor. Daha önce de tasarımını yaptığımız tarihi otel projesi deneyimimiz bizim için çok özeldi. Neden tekrar olmasın.
Tasarım/proje sürecinde en keyif aldığınız anı sorsak?
Hayal ettiğimiz tasarımları uygulama aşamasında ilmek ilmek örerek hayalimizi hayata geçirebilmek, hayal ederken içinde düşündüğümüz olguları gerçekte yaşayabilmek kesinlikle en keyif aldığımız anlardır.
Tasarıma ilk başladığımızda oluşturduğumuz olguların tasarım sürecinde evrimleşerek bambaşka bir hale gelmesi; tasarım sürecinin sonunda hem kullanıcıdan gelen istekler hem de bizim bunu sürece taşıyarak estetikle birleştirmemizle çok farklı, özgün projeler ortaya çıkması çok keyifli.
İşinizin mutfağı da önemli olsa gerek…
Elbette işin mutfağında önemli olan birçok seçenek sayabiliriz. Proje sürecinde kullanıcının projeye ve ekibe dahil olması, uygulama aşamasında her detayı takip etmek, tasarım sürecinde ekip arasındaki oluşan sinerji, sonuç ürünü önemli ölçüde etkileyebiliyor. Tasarladığımız projeleri etüt aşamasından uygulama tamamlanana kadar yakinen takip ediyoruz. Özellikle şantiye süreçleri özveriyle yönetilmesi gereken süreçler. Her detayın, uygulamada projedeki ölçü ve detaylarda olması için malzeme seçimlerinden uygulamaya kadar her bir aşamayı özveriyle takip ediyoruz.
Projelerinizi hayata geçirirken özen gösterdiğiniz temel unsurlar nelerdir?
Öncelikle mimarlık bir hizmet sektörü. Doğru yapılar tasarlanmasına aracı oluyoruz. Gerek iş hayatından alınan komutları gerek belediyenin veya yönetmeliklerin verdiği bir takım komutları kendi süzgecimizden geçirip, bir ürün haline getiriyoruz; böyle bir misyonumuz var.
En önemli unsurun kendimizi tekrar etmemek ve özgünlüğümüzü korumak olduğunu söyleyebilirim. Yaptığımız her işte farklı neleri ekleyebiliriz? Değiştirmemiz gerekenler neler? Bu projede konseptimiz hangi doğrultuda ilerlemeli? gibi sorular ve bu sorular için aranan yanıtlar her projede farklı bir perspektiften ilerlememizi ve farklı bir sonuç ortaya çıkarmamızı sağlıyor.
Aslında her proje kendi içinde farklı bir süreç gerektiriyor. Proje parametreleri süreci de değiştiriyor. Tasarım veya uygulama olması da birçok şeyin farklı ilerlemesine sebep oluyor. Müşteriyi doğru anlamak, kendi tasarım ve uygulama anlayışımızı müşteri istekleriyle bütünleştirmek bazen çok kısa bir zaman alırken bazen projenin sonuna kadar devam edebiliyor. Bizim için en önemlisi proje tamamlandığında her iki tarafın da isteklerini ve kişiliğini yansıtabiliyor olmasıdır. Yeni bir projeye başlarken öncelikle müşteri isteklerini anlamaya ve müşterimizi tanımaya odaklanıyoruz. Proje ile ilgili araştırmalar yapıyoruz. Kimi zaman mekânın/arazinin kendisinde bulduğumuz bir potansiyele, kimi zaman işlevine bazen ise işin kurgusuna yoğunlaşıp temel tasarım kriterimizi oluşturuyoruz. Süreç içinde farklı alternatifler üretip sonunda kendimizi en iyi ifade ettiğimiz, tasarım ve kullanımı optimize ettiğimiz çözüm üzerinde ilerliyoruz.