- Şehitkamil / Gaziantep
- +90 (342) 232 80 81
- info@cemiyet.com.tr
Cemiyet Plus ‘Divan Sohbetlerinin’ Güzellik-Estetik bölümüne konuk olan DS Dermo Solve Klinik sahibi Uzm. Dr. Dilek Savcılı, günümüzün popüler uygulamalarından biri olan mezoterapiyi anlattı.
Mezoterapi nedir? İçeriğinden ve uygulanışından bahseder misiniz?
Hayatımıza 1950’li yıllarda girmiştir ve aslında alternatif bir tıp yöntemidir.
Özellikle biz dermatologların klinik ortamda çok tercih ettiği bir uygulamadır. Sadece estetik, güzellik amaçlı yapılan bir uygulama olmamakla birlikte eklem ağrıları, spor yaralanmaları gibi alanlarda da uygulanmaktadır.
En güzel tarafı hedef bir bölge olması ve tedavinin lokal olarak yapılmasıdır. Böylelikle hem tüm vücudun vereceğiniz ilaca maruz kalmasının önüne geçmiş oluyorsunuz hem de ilacı direkt hedef dokuya vererek uygulamanın etkinliğini arttırıyorsunuz.
Mezoterapi hangi faydalar amaçlanarak yapılır?
Kronik ağrılarda, nöropatilerde, spor yaralanmalarında vs. kullanılıyor ama biz ne için tercih ediyoruz? Derinin yapılandırılması, sağlığının korunması, canlandırılması, anti-aging, saç problemleri, selülit, bölgesel yağlanma, vücutta oluşan çatlakların tedavisi gibi alanlarda kullanıyoruz.
Mezoterapinin kullanım alanları nerelerdir?
Vücuttaki en büyük organ deri. İç organlara ulaşmadan önce her şey deriden geçer. Dolayısıyla deriyi korumamız gerekiyor. Benim dermatolog olarak ilk amacım estetik, güzellik kaygılarından ziyade sağlıktır. Bunun için de birtakım problemler başlamadan önce bazı önlemleri erken yaşta almak lazım. Örneğin pandemi döneminde bazı gıda ve vitamin takviyeleri yapmadık mı? Cilt için de bunun yapılması gerekiyor.
Mezoterapi herkese uygulanabilir mi?
Yasal olarak 18 yaşını bitirmiş kadın erkek herkese uygulanabilir. Gebeler, emziren kadınlar, kalp böbrek hastaları, kan sulandırıcı kullananlarda uygulanmıyor.
Mezoterapinin acı düzeyi ve işlem süresi ne kadardır?
Herkesin ağrı eşiği farklıdır ancak ağrısı en düşük işlem mezoterapi diyebilirim. Doğru teknik, doğru iğne uçları kullanırsanız bu ağrı da o kadar düşük olur. Her işlem herkese yapılmayacağı gibi herkeste de aynı etkiyi göstermez. Yapan hekimin de yetkinliği de çok önemli burada. İşlem süresi 15-30 dakika kadar sürmektedir. Bir iki hafta içinde uygulamanın etkileri görülmeye başlar, ciltte parlaklık, canlılık gibi. Şunu özellikle belirtmem gerekir ki devamlı yapılması gerekir. Örneğin akne ya da leke için yapılıyorsa ortalama 4-6 seansa ihtiyaç var. İşlem aralıkları 15-20 gündür. İçerik olarak zengin olan gençlik aşıları senede bir iki seans yeterli olabiliyor.
Mezoterapinin yan etkileri nelerdir?
Direkt lokal bölgeyi hedef aldığınız için önemli bir yan etki görülmez. Hafif kızarıklıklar ya da morluklar olabilir ama doğru bir teknik ve tecrübeli bir hekimle bu etkileri minimalize edebilirsiniz. Alerjik reaksiyon olabilir, o da içerikle alakalı olabilir. O da birkaç gün içinde kendini belli eder. Kendiliğinden de geçebilir, ilaçlarla birkaç gün içinde ortadan kalkar.
Mezoterapi uygulamaları sonrasında nelere dikkat edilmelidir?
Kişilerin bilinçli olması gerekiyor. Uyku düzenine, beslenmesine dikkat etmeli. Su tüketimi, stres yönetimi önemli. Sadece işlemlere bağlamamalı kişi kendini. İşlem öncesinde dinlenerek gelmesini, kan sulandırıcı kullanıyorsa iki gün öncesinden kesmesini ve sonrasında iki gün kullanmamasını öneriyorum. İşlemden sonra hijyene dikkat etmeli, 12 saat makyaj önermiyorum.
Mezoterapinin etkisi ne kadardır? Hangi sıklıkta yapılmalıdır?
Etki türlerine göre değişiyor. Cilt kalitesi çok önemli. Kişi biraz önce söylediğim hususlara da dikkat ederse etki süresi uzayabiliyor. Yine yapılan işleme göre 2-3 ya da 4-6 seans yapılan işlemin etkisi 4-5 ay etkisi devam ediyor. Düzenli aralıklarla yapılması gerekiyor.
İğnesiz mezoterapi nedir?
Benim tercih ettiğim bir yöntem değil. Elektriksel akım üzerinden bir takım cihazlarla uygulanıyor. Kısa süre içinde katılınacak bir davet ya da tören varsa ve kısa süre içinde cildinizde gözle görülür bir değişiklik istiyorsanız tercih edebilirsiniz.
Mezoterapinin PRP’den farkı nedir?
PRP de bir mezoterapi şekli. Kanın pıhtılaşmasını sağlayan trombositlerimiz var bizim. Bir yerimiz kesildiği ya da yara olduğu zaman oraya göçerler ve oranın iyileşmesini sağlarlar. Buradan hareketle ortaya çıkmış bir yöntem. Saç dökülmesi, cilt, yüz gibi kullanım alanları var. Güzelliğin yanı sıra kozmetik alanda kullanılıyor. Ben daha çok saç problemlerinde kullanıyorum.