Yükleniyor...

Yaz Beslenmesi

15 Temmuz 2022

Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Betül Yıldız, yaz ayları için sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu…

Yaz aylarında günlerin uzun olması öğünlerinizi ve beslenme saati düzeninizi etkiliyor mu?
Tatillerde uyku ve yemek düzeni bozulduğu için öğünler tam saatinde yenilemiyor. Bazen kahvaltı öğlen yemeği yerine geçebiliyor. Bu durumlarda öğün atlamamaya özen göstermek hem kilo kontrolünüzü kolaylaştıracak hem de daha rahat bir tatil geçirmenizi sağlayacaktır. Atlanan öğle yemeği akşama yeme isteğinizi artırabilir ve açık büfeyi sizin için daha dayanılmaz hale getirebilir. Öğleden sonra küçük de olsa yapacağınız bir ara öğün akşam yemeğinde daha kontrollü olmanıza yardımcı olacaktır. Uzun yaz akşamlarında gece yemelerine de dikkat etmek gerekir.

Yaz aylarında tatlı seçimlerimiz nasıl olmalıdır?
Eğer yaz, kış tatlı sevenlerdenseniz yaz aylarında tatlı seçimlerinizi hafif tatlılardan yana kullanabilirsiniz. Ağır şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlı veya dondurma gibi hafif tatlıları tercih etmek hem kalsiyum alımınızı destekler hem de sıcak yaz günlerinde serinlemenize yardımcı olur. Miktarına ve porsiyonlarına dikkat ederek, sevdiklerinizle paylaşarak haftada 1-2 kez tercih edebilirsiniz.

Yaz aylarında vücudumuzda sıvı takviyesi şartı ne kadar olmalıdır?
Vücudumuzdaki sıvı kaybı; ter, solunum, dışkı ve idrar ile olur. Yani sıcak havada nefes alıp vermek bile sıvı kaybına sebeptir. Terlediğinizi görmeniz şart değil! Kadınların günde ortalama 2 litre, erkeklerin ise 2.5 litre suya ihtiyacı vardır. Ancak egzersiz yapıldığında bu miktara her yarım saat için 1-2 bardak daha eklenmelidir. Maksimum su ihtiyacı 3 litredir, denilebilir. Susamayı beklemeden su tüketin, mutlaka düzenli için. Ama su tüketmek zor geliyorsa, suyu içine bir-iki damla meyve suyu veya taze meyve parçaları, nane ve limon ekleyerek de içebilirsiniz.

Yaz aylarında uyku düzeni nasıl olmalıdır?
Yaz aylarında artan sosyallikle uyku düzenleri değişebiliyor. Değişen uyku düzeni kilo almanızı tetikleyebilir. Yeterince kaliteli bir uyku alamadığınızda vücudumuz açlık hormonlarını düzenlemekte zorlanır. Açlık hormonu olan ghrelin’in artması ve tokluk hormonu olan leptin’in düşmesi açlık hissetmemize yol açabilir. Bu yüzden günlük en az 6 saat uyumaya özen gösterelim.

Sosyal Medyada Paylaş